Skip to content
Politică

Tăriceanu rupe tăcerea: denunţul a apărut să i se închidă gura?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aduce lămuriri: denunţul împotriva lui în dosarul EADS a apărut ca să i se închidă gura, să-l facă să nu mai comenteze împotriva a ceea ce el consideră drept derapaje ale procurorilor?

Prezent, sâmbătă seară, în studioul Antena 3, al doilea om în stat a răspuns acestei întrebări, spunând că, dacă s-ar confirma această ipoteză, ar fi foarte grav.

„Aş vrea să cred că nu se poate întâmpla. Dacă da, ar dărâma propriile afirmaţii ale celor care susţin că trăim într-un stat de drept. Ar fi foarte grav. Eu vreau să cred că nu este cazul unui astfel de lucru, dar nu pot să garantez sau să controlez toate informaţiile care se scurg, care apar. Mentalitatea poliţienească nu-mi stă în fire”, a declarat Tăriceanu.

Liderul senatorilor a precizat că acest document a apărut şi în urmă cu un an, lucru care poate fi verificat cu orice motor de căutare de pe Internet.

„La un astfel de document, care reprezintă speculaţii şi o încercare de compromitere, nu am de ce să fac analiză. Prezentarea acestui document a doua zi după moţiune a avut un impact, pentru că toată lumea a privit această problemă în cheia discursului meu de la moţiune, în care m-am referit la deficienţele statului de drept din România şi la dezechilibrele dintre cele 3 puteri ale statului. Acest document a mai fost publicat o dată, cu 1 an de zile în urmă. Dacă ar fi fost elemente concrete, eu cred că DNA ar fi putut de atunci să cerceteze, să mă cheme. N-am fost chemat niciodată. N-am ce elemente în plus să aduc”, a spus co-preşedintele ALDE.

El s-a declarat „îngrijorat de derapajele şi abuzurile care au loc în România, în momentul de faţă”, avertizând că acumularea de putere generează corupţie.

„Este esenţial, pentru sănătoasa funcţionare a statului, să existe un control reciproc foarte necesar între cele trei puteri în stat: legislativă, executivă şi judecătorească. Acum de putere a unei inst a statului fără un control din afara ei duce în mod obligatoriu la corupţie. Nu există numai corupţie financiară, ci şi corupţia puterii”, a punctat co-preşedintele ALDE.

În acest sens, Călin Popescu-Tăriceanu a dat ca exemplu cazul Marianei Rarinca.

„Vedem că oameni simpli intră în tăvălugul sistemului, lipsiţi complet de orice fel de apărare”, a afirmat Tăriceanu referitor la acest subiect.

Al doilea om în stat a dat asigurări că nu a afectat niciodată independenţa justiţiei, „pentru că justiţia înseamnă instanţe judecătoreşti, judecători”.

„Niciodată n-aş face acţiuni care să influenţeze independenţa justiţiei. În loc să facem progrese pentru consolidarea statului de drept, suntem în situaţia în care democraţia şi funcţionarea instituţiilor sunt în regres”, a spus Tăriceanu.

Şeful Senatului a adus în discuţie „reacţii nepotrivite” din partea CSM, privind constituirea Comisiei pentru evaluarea democraţiei, la iniţiativa lui.

„Din păcate, PNL pentru mine este o decepţie. PNL chiar a făcut o contestaţie la CCR în legătură cu această comisie”, a amintit Călin Popescu-Tăriceanu, adăugând că magistraţii constituţionali au respins demersul PNL în legătură cu această comisie, din care vor face parte toate partidele parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *