Skip to content
Politică

Tăriceanu salută o decizie-cheie a Curţii Constituţionale. Ce trebuie să facă România după zece ani de regim Băsescu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), salută o decizie-cheie a Curţii Constituţionale a României (CCR). Ce trebuie să facă România după zece ani de regim Băsescu

Într-un comunicat trimis, joi, PSnews.ro, al doilea om în stat îşi exprimă îngrijorarea privind amploarea luată, în ultimele săptămâni, de conflictele dintre instituţii şi „acţiunile unor instituţii de forţă care slăbesc democraţia”.

„România trebuie să revină la o stare de normalitate şi, în acest context, cred că decizia de ieri (miercuri – n.r.) a Curţii Constituţionale de respingere a sesizării PNL prin care s-a încercat blocarea înfiinţării Comisiei pentru evaluarea democraţiei deschide drumul spre dezbaterea reală de care avem urgent nevoie la nivelul Parlamentului, instituţia reprezentativă a democraţiei, şi la nivelul societăţii româneşti în general, cu privire la drumul înainte spre normalitate şi construcţie democratică”, opinează Tăriceanu.

Co-preşedintele ALDE consideră că România are nevoie astăzi, „mai mult decât oricând”, de o astfel de comisie, pentru că ţara „vine după 10 ani de regim Băsescu care a impus o logică a conflictului instituţional şi a practicilor la limita democraţiei sau chiar antidemocratice”.

„Un regim care a folosit instituţiile ca «baroase politice» pentru a tranşa conflicte politice, chiar cu riscul vădit de încălcare a echilibrului puterilor în stat. Din păcate, nu pot să nu constat ca strategiile şi practicile nedemocratice specifice regimului Băsescu continuă. Astăzi, există mari semne de întrebare legate de schimbarea prin mijloace nedemocratice a Guvernului, nu în Parlament, ci prin acţiuni de forţă în afara instituţiilor alese democratic”, avertizează Călin Popescu-Tăriceanu.

În plus, susţine politicianul, România trece printr-o perioadă marcată de acţiuni necesare în zona justiţiei, „alterate, din păcate, de o serie de abuzuri şi excese care ridică grave semne de întrebare legate de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”.

„Când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, atunci şi democraţia are de suferit, pentru că aceştia îşi pierd încrederea în instituţiile democratice. Niciun om politic responabil nu poate să închidă ochii când vede cazuri de abuzuri asupra cetăţenilor, cum este cel al Marianei Rarinca, sau când vede România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul ruşinos al proceselor pierdute la CEDO. Când în România democraţia este sub asediu, Comisia pentru evaluarea democraţiei este o necesitate, o dovadă de responsabilitate şi normalitate de care avem nevoie. Relansez invitaţia adresată tuturor partidelor şi reprezentanţilor societăţii civile, dar şi cetăţenilor, de a contribui la activitatea acestei comisii. Vreau ca această comisie să nu fie privită ca un vehicul partizan, ci ca o şansă de a aduce România pe un drum al normalităţii democratice care va da mai multă încredere cetăţenilor în stat şi în instituţii”, încheie Tăriceanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *