Skip to content
Politică

Tăriceanu, scenariu negru în cazul în care MRU ar fi votat pentru şefia SIE. Cu ce situaţie ne-am putea confrunta din nou

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, avansează un scenariu negru în eventualitatea în care Mihai-Răzvan Ungureanu ar fi votat pentru conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

Prezent în plenul reunit al Parlamentului, liderul PLR a amintit că, la alegerile din 2012, românii „au repudiat” membrii fostului PDL, apropiaţi ai preşedintelui de atunci al ţării, Traian Băsescu.

„Aproape de un an de zile, am ascultat foarte des o teorie care are mult miez: aceea că este de evitat în România ca cineva să deţină monopolul puterii. Am văzut cu toţii perioadele nefaste în care o singură formaţiune politică şi liderul ei au deţinut puterea în România”, a declarat Tăriceanu, referindu-se la intervalul 2009-2012, când Băsescu era şef al statului, iar PDL se afla la guvernare.

În opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu, „probabil că această lecţie i-a făcut pe mulţi români să fie extrem de reticenţi în a repeta greşeala. Acest lucru s-a manifestat cu precădere la alegerile din 2014. Se pare că deţinerea monopolului puterii trebuie să-i vizeze numai pe unii. Asistăm, în România, la recompunerea monopolului puterii de către actualul preşedinte, care doreşte să-şi pună oamenii de încredere în posturile-cheie”.

Calificând drept „nepotrivită” alegerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, Tăriceanu l-a criticat pe oficialul de la Cotroceni, pentru că „a evitat să mai facă o consultare cu partidele parlamentare pentru numirea directorului SIE, aşa cum a făcut-o în cazul SRI”, ceea ce „ar fi fost un demers firesc, care s-ar fi înscris într-o logică elementară”.

„Astăzi, suntem cu toţii chemaţi să ne pronunţăm asupra unei propuneri care are darul pentru foarte mulţi români să le reclădească imaginea că regimul Băsescu se recompune, încet-încet. Cei mai de seamă reprezentanţi ai acelui regim încep să reapară, după ce au fost repudiaţi la alegerile din 2012. Ca om ales pe listele USL, nu pot să uit mesajul pe care l-am primit din partea cetăţenilor, printr-un vot majoritar, de aproape 70%, care a dorit îndepărtarea domnului Băsescu şi a apropiaţilor lui. Prin domnul Ungureanu, nu văd decât revenirea acestora”, a reclamat al doilea om în stat.

Din punctul lui de vedere, Mihai-Răzvan Ungureanu este prea „pătimaş” pentru un şef de serviciu secret.

„L-am urmărit pe domnul Ungureanu mai cu seamă pe parcursul campaniei prezidenţiale de anul trecut. M-a frapat cât de pătimaş părea să fie. Încerc să-mi măsor vorbele. «Pătimaş» este un eufemism pentru modul în care domnia sa s-a comportat în campania electorală. Şeful unui serviciu de informaţii ar trebui să fie în primul rând o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, ceea ce domnul Ungureanu este exact pe dos. Este o persoană foarte implicată, care s-a manifestat public şi care ne arată cât de neadecvată este propunerea pentru şefia unui serviciu de informaţii”, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *