Skip to content
Politică

Tăriceanu și Băsescu fac jocurile Gabrielei Firea ? Dan Jurcan: Băsescu o poate ajuta pe Firea, iar Tăriceanu încearcă să rupă procente din electoratul liberal

Inquam Photos / George Călin
" "

Alegerile locale pentru Primăria Municipiului București se anunță a fi anul acesta cu adevărat interesante. Pe lângă candidații deja cunoscuți – actualul primar Gabriela Firea și principalul ei contracandidat Nicușor Dan, sprijinit de alianța USR-PLUS-PNL – în joc își fac apariția alte două nume grele. Este vorba de fostul președinte Traian Băsescu, fost primar la rândul său, din partea PMP și fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre alegerile locale din Capitală și despre semnificația intrării în bătălie a lui Traian Băsescu, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. În opinia acestuia, atât Traian Băsescu, prin deturnarea unui număr important de voturi din bazinul dreptei, cât și Călin Popescu Tăriceanu, prin identitatea sa liberală asumată, o pot ajuta de fapt pe Gabriela Firea. Pe de altă parte, va conta foarte mult dacă electoratul îl va asocia în continuare pe Tăriceanu cu PSD.

“Intrarea lui Băsescu în cursă nu poate avea aparent un efect major. PMP nu contează la nivel național, dar pe București a avut întotdeauna un scor mai bun. Nu mai suntem în 2000, dar Băsescu încă mai poate convinge și e clar că va fura din voturile electoratului de dreapta, ceea ce poate fi problematic pentru Nicușor Dan în condițiile în care fiecare vot contează. Probabil că vom asista aici la o destructurare a imaginii de dreapta a lui Băsescu și la o asociere a acestuia cu pesedismul, securismul și cu tot ce e vechi și expirat în politică. Dar, repet, Băsescu o poate ajuta pe Firea prin deturnarea unui număr semnificativ de voturi, care teoretic ar putea fi contabilizate pentru alianța USR PLUS.

Totodată, intrarea lui Tăriceanu în cursă pentru fotoliul de primar general al Capitalei pare să bulverseze și mai mult jocul politic. Tăriceanu își asumă singura identitate liberală si îl ataca pe Nicușor Dan. Despre PNL susține că nu mai este un partid liberal. Este clar că în acest context Tăriceanu face jocul Gabrielei Firea, încercând să rupă câteva procente din electoratul liberal care ar susține PNL. Pe de alta parte, Tăriceanu este atât de asociat cu PSD în ultima vreme, încât îi va fi foarte greu să convingă despre așa-zisa autenticitate liberală”, a precizat Dan Jurcan pentru PS News.

Amintim că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat astăzi că va candida la Primăria Generală a Capitalei. Liderul ALDE a explicat că este nevoie ca electoratul liberal să fie reprezentat şi a precizat că Nicuşor Dan nu este un candidat liberal, ci doar unul susţinut de PNL. Acesta a mai spus că PNL nu mai este cu adevărat un partid liberal.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *