Skip to content
Politică

Tăriceanu, suspect într-un dosar de abuz. Silviu Mănăstire: Bine că nu l-a întrebat nimeni de la DNA despre relația cu Bogdan Buzăianu/Energy Holding

Silviu Mănăstire a comentat ultima declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu, care a confirmat că este suspect într-un dosar de abuz în serviciu, jurnalistul amintind de relația președintelui ALDE cu omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

”Bine că nu l-a întrebat nimeni de la DNA pe Tăriceanu despre relația cu Bogdan Buzăianu / Energy Holding. Cel mai mare jaf din energie din ultimii 20 de ani. Altfel, dosarul Energia de la DNA a putrezit bine ferecat în fișete. Măcar, ca o consolare, Buzăianu a rămas aproape falit după ce a tocat câteva sute de milioane de euro pe avioane private, proprietăți și vacante de lux. Ultimii bani i-a băgat în combinația Crans Montana. Generalul Coldea știe de ce!”, a scris ziaristul pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi seară, că a primit o înştiinţare de la Parchetul General că este suspect într-un dosar de abuz în funcţie, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate.

În 2018, jurnalistul Dan Andronic scria că Florian Coldea și-a înființat o firmă de consultanţă, fiind sprijinit de omul de afaceri Bogdan Buzăianu. ”Nu s-a mai auzit nimic despre dosarele lui Buzăianu, în schimb au fost văzuți împreună la Crans Montana”, susținea Andronic.

De asemenea, Adevărul informa în 2011 că „Bogdan Nicolae Buzăianu, prin intermediul mai multor firme de furnizare de energie controlate în mod direct sau indirect, a contractat în perioada 2001-2004 aproximativ 60 la sută din energia produsă de Hidroelectrica. Contractele au fost încheiate ferm şi pe o perioadă de 10 ani. Principalele firme controlate de Buzăianu care au încheiat contracte preferenţiale cu Hidroelectrica sunt Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy şi Energy Financing team.

Recent, România a câştigat la tribunalul arbitral internaţional de la Washington procesul cu Alpiq AG Elveţia, cu o miză de circa 450 de milioane de dolari. Alpiq AG a deschis în anul 2014, după o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, procedura de arbitraj internaţional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi tratatul privind Carta Energiei. Patronul firmei elvețiene este Bogdan Buzăianu”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *