Skip to content
Politică

Tăriceanu: Vom vota Guvernul Cîţu, pentru a avea un guvern legitim. Solicit PNL să voteze la vedere

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţă că parlamentarii formaţiunii vor vota „cu noduri în gât” Guvernul Cîţu şi solicită parlamentarilor PNL să voteze la vedere, pentru a demonstra că nu îşi demit propriul guvern.

Vom vota, cu noduri în gât, Guvernul Cîţu, pentru a putea avea un guvern legitim. Le solicit celor de la PNL să voteze la vedere, pentru că altminteri e clar că îşi trântesc propriul lor guvern şi contribuie la prelungirea crizei. Şi asta românii nu le-o vor ierta„, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Liderul ALDE consideră că, prin această decizie, „CCR readuce legalitatea şi bunul simţ în politică şi mai ales pune capăt visului prezidenţial pentru alegeri anticipate”.

Aşa cum era de aşteptat, CCR a declarat neconstituţională ordonanţa dată ‘noaptea ca hoţii’ de un guvern Orban care era deja cu un picior plecat din Palatul Victoria. CCR readuce legalitatea şi bunul simţ în politică şi mai ales pune capăt visului prezidenţial pentru alegeri anticipate. Încă tot nu pot să cred cum a fost posibil ca în PNL, partidul care ar trebui să fie stindardul democraţiei şi al apărării drepturilor individuale, inclusiv dreptul la un vot corect, s-a putut coace o asemenea ordonanţă! Ordonanţă care să legifereze frauda electorală, care să interzică dreptul partidelor mici de a avea reprezentanţi în secţii de vot, care să schimbe reguli importante în timpul jocului. E clar că PNL este condus din altă parte sau că la mutarea în Modrogan au luat ‘virusul Băsescu‘”, spune Tăriceanu.

El declară că aşteaptă ca „Ludovic Orban şi PNL să înţeleagă implicaţiile acestei decizii şi să-şi voteze propriul guvern”, în condiţiile generate de răspândirea coronavirusului.

A vota împotriva propriului guvern este astăzi un act de complicitate la continuarea crizei. Românii au nevoie de un guvern care să guverneze de-adevăratelea şi nu doar să mimeze munca. Vremurile sunt prea grele ca un guvern să mai funcţioneze după sloganul ‘Ludovic, fă-te că lucrezi!’, care a reprezentat programul de guvernare de până acum. Stoparea răspândirii coronavirusului este un efort comun în care rolul unui guvern legitim este esenţial. Dar şi mai important este rolul unui guvern atunci când vine vorba despre limitarea efectelor economice ale crizei, pentru că este inacceptabil să ieşim dintr-o criză de sănătate şi să intrăm într-o criză economică” a mai spus Tăriceanu.

Curtea Constituţională a României a admis, joi, sesizarea formulată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate, stabilind că este neconstituţională, potrivit Agerpres.

Judecătorii constituţionali precizează, într-un comunicat transmis Agerpres, că „dispoziţiile art I pct. 35 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 26/2020, care elimină condiţia restrictivă şi permite alegătorului să voteze în orice secţie de votare, independent de circumscripţia electorală unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, înlăturând efectele juridice pe care legea în vigoare le atribuie unor elemente esenţiale ale exercitării dreptului de vot şi dreptului de a fi ales ale cetăţeanului (domiciliu şi reşedinţa), cu consecinţa eludării însuşi scopului pentru care au fost înfiinţate circumscripţiile electorale, încalcă drepturile fundamentale consacrate de art. 36 şi art. 37 din Constituţie„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *