Skip to content
Politică

Tăriceanu vrea LEGE nouă pentru interceptări DOCUMENT

bzv.ro

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, dorește o nouă LEGE în ceea ce privește efectuarea interceptărilor convorbirilor telefonice.

Liderul ALDE a depus, marți, la Senat, o inițiativă de act normativ privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor. Al doilea om în stat dorește ca noua autoritate să preia toate serviciile de interceptări de la parchete (inclusiv de la DNA) și să le treacă sub control civil.

Găsiți AICI întregul proiect de lege.

Expunerea de motive are în vedere atât prevederi legale în vigoare, cât și „solicitările exprese conţinute în MEMORANDUMUL PRIVIND JUSTIȚIA, adoptat la începutul lunii septembrie de majoritatea covârşitoare a instanţelor şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, pe fondul revoltei generalizate a judecătorilor și a procurorilor împotriva ministrului de resort, Raluca Prună (document disponibil AICI).

„Solicitările din Memorandum sunt expresia nemulţumirilor judecătorilor şi procurorilor faţă de deturnarea gravă a actului de Justiţie, faţă de abuzuri de tot felul dirijate din afara autorităţii judecătoreşti, realitate cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi nu doar magistraţii, ci şi justiţiabilii, cetăţenii de rând.

Cred că este de obligaţia noastră ca parlamentari să promovăm acţiuni concrete, în cazul de faţă, o propunere legislativă, care să vină în întâmpinarea celor sesizate de majoritatea magistraţilor”, punctează Tăriceanu.

În continuare, el citează din cererile legitime exprimate în Memorandumul magistraţilor:

„Crearea prin lege a unei autorități civile de interceptare, care să permită respectarea deplină a standardelor CEDO, în privința garanțiilor tehnice și legale.

Justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești.

Asigurarea unei transparențe depline în cooperarea instituțională cu serviciile de informații, respectarea strictă a cadrului legal și asigurarea unui control jurisdicțional și civil efectiv asupra activității acestora”.

Găsiți AICI întreaga expunere de motive.

1 comentariu la “Tăriceanu vrea LEGE nouă pentru interceptări DOCUMENT

  1. Domnule Presedinte al Senatului ….nu mai faceti legi.Plecati acasa….sau indepliniti-va obligatia de a sesiza Incompetentii Judecatori ai Curtii Constitutionale cu privire la Nelegitimitatea lui Klaus Johannis care a fost ales cu incalcarea Constitutiei Romaniei !!!Acolo in Parlament nu aveti romani ?!…nu aveti oameni care au studii ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *