Reducere la jumătate a consumului de antibiotice veterinare în UE. Cine utilizează cel mai puțin

Foto France Asos Sante

Potrivit celui mai recent raport al sistemului European de Supraveghere a Consumului de Antimicrobiene Veterinare (ESVAC), vânzările totale de antibiotice veterinare au scăzut cu 53% între 2011 și 2022, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în baza de date din 25 de țări.

În aceeași perioadă, vânzările claselor de antibiotice considerate extrem de importante în medicina umană pentru uz veterinar au scăzut considerabil: vânzările de cefalosporine de generația a treia și a patra au scăzut cu 49%, polimixinele cu 81%, fluorochinolone cu 25% și vânzările altor chinolone au scăzut. cu 90%.

Cel mai recent raport ESVAC conține, de asemenea, informații despre progresele înregistrate în atingerea țintelor stabilite de strategia Comisiei Europene „de la fermă la furculiță” de reducere a vânzărilor de antimicrobiene destinate animalelor, reproducerii și acvaculturii în Uniunea Europeană.

În 2022, cele 27 de state membre UE au atins puțin peste jumătate din ținta de reducere de 50% stabilită pentru 2030 față de 2018, arătând că țările sunt pe calea îndeplinirii obiectivelor strategiei.

Lider este Spania care a redus cel mai mult consumul de antibiotice veterinare și a treia în ceea ce privește reducerea antibioricelor pentru sănătatea umană, la nivel european.

Planul național împotriva rezistenței la antibiotice (PRAN), coordonat de Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS), a organizat din nou Ziua Europeană pentru Utilizarea Prudentă a Antibioticelor. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințarea pe care o reprezintă rezistența la antibiotice pentru sănătatea publică și de a încuraja utilizarea prudentă a antibioticelor.

Spania înregistrează în prezent o reducere cu 17% a consumului de antibiotice în sănătatea umană și cu 69,5% în sănătatea animală.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: