Înalt oficial FMI: Țările europene emergente, între care și România, trebuie să mențină politica monetară restrictivă

fmi
Sursa foto: Facebook

Inflația de bază (CORE) din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est este mai puternică decât în economiile avansate, ceea ce impune ca multe bănci centrale din regiune să mențină o poziție monetară restrictivă mai mult timp decât Banca Centrală Europeană, a declarat un înalt oficial al FMI, citat de Reuters.

Ajutate de o temperare a creșterii prețurilor, de la valori de două cifre, unele bănci centrale din regiune au început să reducă ratele de dobândă, în frunte cu Ungaria, Polonia și Cehia, banca centrală din România amânând deocamdată relaxarea monetară.

„Scăderea ratei inflației e mai lentă în România, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria și Serbia decât în restul regiunii CESEE. În general, presiunile inflaționiste subiacente din regiune rămân mai puternice decât în economiile avansate. Prin urmare, multe bănci centrale din regiune ar trebui să mențină o poziție monetară strictă pentru mai mult timp decât, de exemplu, BCE”, a declarat directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer.

O reducere a ratei dobânzii în iunie de către BCE este pe luată în calcul de către investitori, iar majoritatea factorilor de decizie susțin o astfel de măsură.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: