Skip to content
Economie

Țările UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc: Mecanismul ar menține plafonul la 5% sub prețul pieței

news.ro

Guvernele Uniunii Europene au convenit joi, în mod provizoriu, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare – o idee a Grupului celor șapte națiuni (G7) – cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Acordul mai are nevoie de aprobarea tuturor guvernelor UE printr-o procedură scrisă până vineri. Polonia, care a făcut presiuni pentru ca plafonul să fie cât mai mic posibil, nu confirmase până joi seară dacă va susține acordul, a declarat un diplomat UE.

Țările UE au dezbătut timp de mai multe zile detaliile plafonului de preț, care are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial, după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE asupra țițeiului rusesc la 5 decembrie.

Acesta va permite țărilor să continue să importe țiței rusesc folosind servicii de asigurare și servicii maritime occidentale, atât timp cât nu plătesc mai mult pe baril decât limita convenită, notează hotnews.ro.

Propunerea inițială a G7 de săptămâna trecută prevedea un plafon de preț de 65-70 de dolari pe baril, fără niciun mecanism de ajustare.

Un oficial de rang înalt al G7 a declarat că un acord este „foarte, foarte aproape” și ar trebui să fie finalizat în zilele următoare și cel târziu luni.

Oficialul și-a exprimat încrederea că plafonarea prețului va limita capacitatea Rusiei de a duce războiul său împotriva Ucrainei.

Liderii G7 au monitorizat îndeaproape piețele petroliere în timpul dezvoltării mecanismului de plafonare a prețurilor și păreau „destul de mulțumiți” de acesta, a spus oficialul.

Citește articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *