Țările UE se gândesc să renunțe la o parte a reformei pieței de electricitate

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay

Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de electricitate, pe fondul blocajului între Franţa şi Germania pe tema ajutoarelor de stat pentru centralele electrice, arată un document consultat de Reuters.

Cele 27 de ţări UE vor să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la reformarea pieţei europene de electricitate însă de mai multe luni unele ţări, inclusiv Germania şi Franţa, au opinii diferite când vine vorba de acele reguli care ar da unor ţări un avantaj competitiv faţă de altele.

Miza disputei este dacă guvernele vor putea să ofere contracte, garantate de stat, de achiziţionare de electricitate la preţuri fixe de la centralele electrice existente, şi apoi să colecteze veniturile suplimentare generate de aceste contracte şi să le cheltuie pe subvenţionarea anumitor industrii.

Franţa vrea să acorde aceste subvenţii centralelor sale nucleare iar regulile pe care le-a propus au obţinut sprijinul ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Însă Germania şi alte ţări se opun vehement, avertizând că asta ar da industriei franceze un avantaj competitiv faţă de industriile lor.

O propunere de compromis, consultată de Reuters, cere ţărilor membre să aibă în vedere trei opţiuni, inclusiv o eliminare completă a regulilor cu privire la aceste subvenţii din reforma pieţei de electricitate.

Celelalte două opţiuni din documentul pregătit de Spania, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, ar limita modul în care ţările membre pot utiliza veniturile strânse de pe urma subvenţionării preţurilor la electricitate şi ar permite Bruxelles-ului să intervină şi să limiteze utilizarea de către ţările membre a acestor venituri dacă ele distorsionează piaţa unică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: