Skip to content
Economie

Tarom ar putea primi un nou ajutor de stat, de aproape 8 milioane de euro

facebook/Tarom

Tarom ar putea primi un nou ajutor de stat de aproape 8 milioane de euro, conform unui Memorandum întocmit de ministrul Transporturior, Cătălin Drulă, care a primit deja aviz favorabil din partea Guvernului.

Memorandumul cu tema „Acordarea unui ajutor de stat individual Societăţii Comerciale “Compania Naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A pentru pagubele suferite, în perioada 01.07.2020 – 31.12.2020, ca urmare a pandemiei COVID – 19 şi cauzate direct de această pandemie, în baza art. 107 alin.(2) lit.b) din tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a fost prezentat şi avizat în şedinţa de miercuri 25 august a Executivului.   În document se stipulează că suma propusă Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de stat este în cuantum de până la 38.654.017 lei (7.956.776 euro), iar valoarea ajutorului va fi stabilită prin Decizie a Comisiei Europene.

În situaţia autorizării acestei măsuri de către Comisia Europeană, suma aferentă ajutorului de stat va fi dedusă din valoarea ajutorului de stat individual de restructurare prevăzută în Memorandumul cu tema „Acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare Societăţii Comerciale “Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” S.A., în vederea restabilirii viabilităţii companiei pe termen lung”, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 05.11.2020.

Anul trecut, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 139/2020 a fost instituit cadrul legal pentru acordarea unui ajutor de stat Societăţii „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM”- S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19 şi susţinerea activităţii companiei până la 31.12.2020.

Conform dispoziţiilor OUG nr. 139/2020, Ministerul Finanţelor a fost autorizat să garanteze, în numele şi contul statului, la solicitarea TAROM, un împrumut contractat de beneficiar în limita sumei de 312.744.200 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat, în scopul acoperirii cheltuielilor de exploatare şi de capital necesare susţinerii activităţii până la data de 31.12.2020 şi care nu trebuia să depăşească valoarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie, stabilite în conformitate cu decizia de autorizare a Comisiei Europene.

Citește articolul integral pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *