Skip to content
Societate

Tătaru: Avem în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir. În acest moment avem o transmitere comunitară accentuată destul de mare

psnews.ro

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seara că în depozite mai există 4.000 de doze de Remdesivir, folosit în terapia contra COVID-19, dar că acest medicament nu este „un panaceu universal”, în condiţiile în care nu există un tratament specific pentru noul coronavirus.

De la începutul lunii iulie noi am folosit în terapia cu Remdesivir 11.820 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol. Se adaugă la cel cu Hidroxiclorochină sau Kaletra, la diferite cazuri selectate, în anumite criterii pe care medicul curant le acceptă pentru pacientul respectiv. Noi trebuie să ştim că este un tratament care se dă pentru cinci zile (…), dar nu trebuie să îl vedem ca pe un panaceu universal. Nu avem un tratament specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinaţii de medicamente, pe care le folosim în anumite etape„, a precizat ministrul Sănătăţii la TVR1.

Nelu Tătaru a adăugat faptul că în acest moment există o transmitere comunitară accentuată a virusului, iar deciziile privind suspendarea anumitor activităţi se iau în funcţie de evoluţia locală a pandemiei şi de transmiterea SARS-CoV-2 în comunitate.

Evaluarea făcută de INSP a arătat că suntem pe un trend ascendent şi atunci deciziile se iau în funcţie de acest trend la fiecare localitate în parte. Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, comitetul municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă sunt cele care adaptează evoluţia raportată de către DSP sau de către INSP la măsurile care se iau.

Şi, în acest moment avem o transmitere comunitară accentuată destul de mare şi în Bucureşti şi în alte localităţi, unde aceste comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă sau comitetul municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă ia acele decizii de a închide, să spunem, restaurante, de a închide teatre sau cinematografe sau de a limita anumite, eu ştiu, desfăşurări de activitate„, a afirmat acesta.

Ministrul Sănătăţii a precizat că întregul corp medical face eforturi pentru a putea gestiona situaţia chiar dacă va fi vorba de 3.000 sau 4.000 de noi cazuri zilnice de COVID-19, dar că populaţia trebuie să încerce să respecte regulile impuse de autorităţi.

Nu ştiu dacă noi, ca populaţie, ar trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la 3.000, la 4.000 de cazuri. Eu vă asigur că noi, corpul medical, primim aceste cazuri. Dar am vrea ca totuşi cei care sunt în pre-spital şi generează aceste cazuri să se gândească că aceste spitale nu sunt doar pentru COVID. (…) Haideţi să ne gândim că un tratament specific nu este, haideţi să ne gândim că nu avem un vaccin şi haideţi să ne gândim că rata imunizării, până în acest moment, după studiile noastre, este doar de 4,6%. Şi atunci cred că luând lucrurile în serios, o zi care se micşorează, o socializare poate mai puţină ne va face să avem o transmitere în comunitate mai scăzută, şi un număr de cazuri mai mic, şi o presiune mai mică pe sistemul medical, şi nişte terapii mai goale şi nişte locuri pentru a putea trata şi pacienţii non-COVID„, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă este îngrijoarat de faptul că în curând vor apărea și primele cazuri de gripă sezonieră, Nelu Tătaru a răspuns: ”Soluțiile sunt acelea în care pacientul respirator vine și beneficiază de un test comun și fiecare, pe patologia lui, va fi tratat în locații diferite”.

De asemenea, întrebat cât de grele i se par toamna aceasta și iarna care vine, ministrul a răspuns: „La fel de grele ca și toate aceste șapte luni de pandemie, dar, în același timp, mizăm pe un spirit civic și pe o obișnuință a concetățenilor noștri care și-au dat seama că nu este de glumă, care în această perioadă au avut pe cineva drag care a trecut prin boală sau, cu părere de rău, a avut și pe cineva drag care a pierdut lupta cu această boală. Haideți să ne uităm că sunt țări în Europa care au 12 mii sau 14 mii sau 16 mii de cazuri în 24 de ore și să ne gândim că un tratament specific nu este, nu avem un vaccin și rata imunizării în acest moment, după studiile noastre de seroprevalență, este doar de 4,6%. Luând lucrurile în serios, cu o zi care se micșorează, o socializare poate mai puțină ne va face să avem poate o transmitere în comunitate mai scăzută și un număr de cazuri mai mic și o presiune mai mică pe sistemul medical și niște locuri pentru a trata și pacienții non-COVID”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *