Skip to content
Coronavirus

Tătaru, despre situaţia de la căminul de bătrâni din Galaţi: Cei care lucrau acolo au abandonat lucrul

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că la căminul pentru persoane vârstnice din Galaţi mai mulţi angajaţi şi-ar fi dat demisia şi trebuie să se facă încadrări pentru ca oamenii aflaţi acolo să fie supravegheaţi şi îngrijiţi, informează news.ro.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, marţi, la Braşov, despre situaţia de la căminul pentru persoane vârstnice din Galaţi.

„Am discutat şi cu doamna ministru al Muncii, Violeta Alexandru, este o situaţie în care cei care lucrau acolo au abandonat lucrul, să spun aşa, urmează să facă reîncadrări, sunt ai noştri, sunt instituţionalizaţi şi trebuie şi trataţi, trebuie supravegheaţi şi trebuie şi avut grijă pe partea medicală”, a declarat Nelu Tătaru.

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a solicitat autorităţilor centrale găsirea unei soluţii legale pentru ca azilul privat de la Galaţi, unde doi bătrâni au murit din cauza coronavirusului, iar alte 26 de persoane, vârstnici şi angajaţi, sunt infectate, să fie preluat de instituţiile statului. Solicitarea vine după ce, potrivit administratorului azilului, în unitate ar mai fi alimente pentru masa bătrânilor doar pentru trei zile.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a declarat, marţi, că, dacă se va identifica de către autorităţile centrale calea legală de preluare a azilului, acesta va fi preluat fie de DGASPC, fie de AJPIS.

La solicitarea DSP Galaţi, marţi a fost aprobată detaşarea a 10 asistente şi 12 infiermiere la Căminul de bătrâni „Sf. Ilie” din Galaţi.

Procurorii au început o anchetă după ce mai multe persoane de la Căminul pentru vârstnici s-au infectat cu Covid-19, ei precizând că directorul acestei instituţii a intrat în contact cu o persoană venită dintr-o ţară cu peste 500 cazuri de coronavirus şi nu a luat măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor, continuându-şi activitatea în cadrul centrului.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, marţi s-a înregistrat la Parchet dosarul penal nr. 2149/P/2020, în care se fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Anchetatorii au precizat că directorul Căminului pentru persoane vârstnice „Sf. Ilie” din Galaţi, care a intrat în contact cu o persoană reîntoarsă în ţară dintr-un stat aflat pe lista celor cu peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus Covid-19, nu a luat toate măsurile legale pentru prevenirea şi combaterea bolilor, continuându-şi activitatea în cadrul centrului, iar acest fapt a dus la infectarea cu coronavirus Covid-19 a mai multor persoane vârstnice din cele 130 cazate în centru.

Un total de 28 de teste pentru coronavirus au ieşit până acum pozitive la centrul de bătrâni din Galaţi, inclusiv ale celor doi bătrâni care au decedat.

Bolnavul 0 care a dus la îmbolnăvirea bătrânilor din azilul privat este femeia care deţine afacerea şi care s-a îmbolnăvit de la soţul ei, care a călătorit în Turcia. Femeia este infectată, internată în spital, iar soţul ei a murit din cauza coronavirusului.

 

1 comentariu la “Tătaru, despre situaţia de la căminul de bătrâni din Galaţi: Cei care lucrau acolo au abandonat lucrul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *