Skip to content
Coronavirus

Tătaru: Suntem în primul val pandemic. Luna septembrie va reprezenta o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi

Inquam Photos/Alex Nicodim

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că am avut prima fază a primului val al pandemiei de coronavirus, iar după ce au apărut primele măsuri de relaxare s-a observat o pantă ascendentă a numărului de cazuri. Luna septembrie reprezintă ”o adevărată provocare”, potrivit ministrului.

Noi am avut o primă fază sau o cocoaşă, cum îmi place să spun, până am început măsuri de relaxare care eram pe panta descendentă, 15 mai, după cum bine ştiţi, prima săptămână a lunii iunie au fost cele mai puţine cazuri, 120 – 130 – 140 de cazuri noi de la o zi la alta.

Resectarea unor reguli, odată cu relaxarea, acea criză în care exista acea curent,în care exista acea bagatelizare în care noi plăteam succesul gestionării primelor luni de pandemie, apariţia unor influenceri care îndemnau la nerespectarea unor reguli, lipsa unei legislaţii în perioada în care 5000 de persoane pozitive au solicitat externarea sau nu au fost de acord cu internarea, urmarea, începutul lunii august în care a trebuit să gestionăm efectele celor aproape 5000 şi a însemnat o muncă titanică.

Am luat tot ce înseamnă medicina şcolară şi am detaşat la DSP-uri tocmai pentru a face acele anchete şi pentru a aduce la zi efectiv câţi avem noi, ce s-a întâmplat cu cei vechi, câţi au infectat cei vechi şi încă suntem în derularea acelor anchete. Cât am decis, am putut gestiona bine şi foarte bine această pandemie.

Când nu am mai decis, intervenţia parlamentului, intervenţia Avocatului Poporului a făcut să intervină acea deznădejde şi în rândul corpului medical, acea oboseală, dar şi încurajarea celor care nu respectau şi nu credeau în existenţa acestei pandemii”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena 3, vineri seară.

Ministrul Sănătăţii este de părere că luna septembrie este una de încercare, mai ales că au apărut noi măsuri de relaxare odată cu deschiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor. ”Suntem în situaţia în care am gestionat cea de-a doua fază a primului val, urmând ca luna septembrie să reprezinte o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi, cinematografe, restaurante, teatre, revenirea populaţiei dinconcediu, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, începerea şcolii, campania electorală, alegerile locale.

Este o perioadă pe care trebuie să o gestionăm nu numai noi, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, ci toată populaţia, septembrie fiind o lună de încercare. Noi gestionăm tot ce vine din populaţie ca infecţie, ca anchete epidemiologice ca şi tratamente, populaţia civilă trebuie să respecte nişte reguli ca transmiterea comunitară să scadă, iar noi să avem un număr mic de cazuri noi care să ajungă în unităţile medicale şi să nu suprapopulăm nici unităţile de urgenţă, nici terapiile intensive”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul a anunţat că încă suntem în primul val pandemic. ”Suntem în primul val pandemic. Ministerul adaptează în fiecare zi, în fiecare săptămână, funcţie de evoluţie, numărul de paturi, numărul de paturi ATI, dotează paturile ATI, adaptează spitalele suport în funcţie de simptomatologii, respectă acel ordin pe propunerea legislativă în care asimptomaticul.

Cred că sunt nişte norme bine puse la punct, ne rămâne doar să le respectăm, iar în perioada imediat următoare avem această lună septembrie care este o piatră de încercare. Sperăm să putem avea în octombie – noiembrie o evaluare a cazurilor noi”, a mai precizat Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *