Skip to content
Politică Video

Taxa de gunoi din Sectorul 1 încă încinge spiritele. Dan Tudorache: „O minciună a unui contracandidat ca să câștige voturi” EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor PSnews.ro este deputatul Dan Tudorache, candidatul PSD-UNPR pentru Primăria Sectorului 1.

Parlamentarul a vorbit despre activitatea primarului suspendat Andrei Chiliman, apreciind că măsurile aplicate de acesta erau în mare parte de stânga, precizând că „poate din cauza asta a fost iubit de locuitorii Sectorului 1…”

Mai mult, Dan Tudorache a asigurat cetățenii Sectorului 1 că nu va fi votată taxa pentru habitat, întrucât membrii PSD nu o să voteze niciodată împotriva unei măsuri de stânga, considerând demersul o minciună a unui contracandidat pentru a câștiga voturi.

Nu în ultimul rând, deputatul a făcut dezvăluiri cu privire la situația tensionată din Consiliul local, după suspendarea primarului Chiliman.

(04:00-11:30)

Dan Bucura: Vorbeam chiar și înainte să intrăm în interviu și eu aș denumi fenomenul Chiliman – e o particularitate în Sectorul 1. Îmi spuneați că Sectorul 1 nu este totuși un sector de dreapta și că ar fi mai mult de stânga – vorbesc din punct de vedere al viziunii cetățenilor.

Dan Tudorache: Eu vă dau exemplu: e adevărat, mulți colegi de-ai mei spuneau – e un sector liberal. Eu pot demonstra cu rezultatele alegerilor 2009 – 2012 și înainte de 2008, deci PSD-ul a luat un scor mai mare la votul politic decât PNL-ul. E adevărat, Chiliman a sărit mult peste scorul PNL-ului, deci putem spune că Chiliman a fost un personaj îndrăgit în Sectorul 1, dar nu PNL-ul. PNL-ul era sub PSD ca procent.
Și vreau să continui… de ce spun? E adevărat, o parte din măsurile aplicate de Andrei Chiliman atâta timp cât a fost primar al Sectorului 1, în mare parte erau măsuri de stânga. Un primar liberal să aplice măsuri de stânga? Și poate din cauza asta a fost iubit de locuitorii Sectorului 1…

Dan Bucura: Asta și vroiam să vă întreb. Cum se vede activitatea…?

Dan Tudorache: … și vă dau două exemple care sunt pregnante și care sensibilizează opinia publică din Sectorul 1: în 2008 a fost introdusă taxa zero pe gunoi – vă dați seama că a prins la public și din cauza asta a fost foarte îndrăgit. Și începerea reabilitării termice la blocuri. Vă dați seama, e tot o măsură de stânga. Deci … atâta timp cât vii în întâmpinarea cetățeanului și îi oferi ceva gratis, sună frumos, din partea Primăriei mă refer – și la ridicarea gunoiului menajer, și la reabilitarea termică, omul te dorește în continuare să îl reprezinți în conducerea Primăriei. Vorbeam de taxa zero. A fost, acum câteva zile, o temă de campanie a unui contracandidat.

Dan Bucura: Încă îmi anticipați întrebările, că asta vroiam… chiar asta vroiam să vă întreb! Ce este povestea asta cu taxa de gunoi?

Dan Tudorache: Nu există așa ceva. E o temă de campanie…

Dan Bucura: Eu am să vă citesc pentru că m-am uitat și eu pe știre. Vorbim despre o taxă de habitat aprobată de Consiliul local Sector 1.

Dan Tudorache: Nu e aprobată. Deci, ca să fie aprobată o hotărâre de Consiliu, trebuie votată în primul rând.

Dan Bucura: Există proiect.

Dan Tudorache: Este un proiect pentru că așa trebuia – din patru în patru ani trebuie să vii cu acest regulament. Dar acolo nu specifică că trebuie să ia o taxă de la populație pentru ridicarea gunoiului menajer. E adevărat, e o ședință de Consiliu marți, dar nu se va vota așa ceva. Contracandidatul meu a văzut o hotărâre de Consiliu care era în dezbatere publică, e normal să discuți hotărâri de Consiliu cu cetățenii și după aceea să ajungi la vot. Deci, votul e marți. Dar cu siguranță membrii PSD nu o să voteze niciodată pentru o măsură de stânga. Deci, ar fi să ne contrazicem noi pe noi.

Dan Bucura: Și este, dacă vreți, așa… un fenomen și atipic, așa cum ne-am obișnuit în campania electorală…

Dan Tudorache: A încercat să sensibilizeze, dar printr-o minciună, ceea ce este grav! Să minți 250.000 de locuitori, cu o măsură pe care nici nu aveam în cap să o introducem, doar ca să câștige puncte electorale… adică eu consider că și-a bătut joc de locuitorii Sectorului 1 cu această minciună, că eu așa o caracterizez – o minciună ca să câștige voturi. Nu e adevărat, nu se va întâmpla așa ceva la Sectorul 1 și mai ales pentru că Sectorul 1 este unul dintre cele mai bogate sectoare, mă refer la buget – un buget foarte mare, e al doilea buget după Primăria Capitalei. Nu se va întâmpla așa ceva. Și în plus, atunci când vom veni noi la putere, mă refer PSD-ul, nu se va întâmpla acest lucru.

Dan Bucura: Povestea asta, și cu noua taxă de gunoi, a fost oarecum creată pentru că în momentul de față Primăria Sectorului 1 este condusă de PSD. Nu total…

Dan Tudorache: Vă spun, ca să iei o măsură, trebuie să o votezi în Consiliu. Nu contează primarul. Primarul, dacă nu ai Consiliul în spate, nu poate să ia nicio decizie. Și dacă stăm și ne uităm pe lista de Consiliu local la Sectorul 1, majoritatea este la PNL.

Dan Bucura: Au fost și primari care s-au luptat cu un Consiliu ostil și au creat ceva, nu mă refer neapărat la Traian Băsescu.

Dan Tudorache: Să te lupți pentru binele cetățenilor … dar aici era în detrimentul cetățenilor. Nu poți deja… E campanie electorală și eu îmi cer scuze cetățenilor pentru că au fost dezinformați. Îmi cer scuze în numele contracandidatului mei. Nu se va întâmpla și vă spun limpede și deschis: indiferent de cine va veni primar la Sectorului 1, nu va introduce vreo taxă pe gunoiul menajer. Deci, indiferent! Pentru că nu se poate așa ceva la Sectorul 1.

Dan Bucura: Chiar dacă nu total, totuși Primăria a fost preluată de un viceprimar PSD, odată cu retragerea lui…

Dan Tudorache: Deci, eu, neavând majoritate… eu eram președinte la Sectorul 1 la PSD… neavând majoritatea în Consiliu – având 9 consilieri PSD, 14 sunt de la liberali dintr-un total de 27, deci ei aveau jumătate plus unu – eu am vorbit cu liderii lor de la acel moment, undeva în luna octombrie, văzând că intră într-un blocaj Primăria: ai un viceprimar interimar pe partea stângă, Vasile Moțoc, și toți directorii și majoritatea în Consiliu era pe partea dreapta. Și eu m-am dus – vă dau și numele și persoanele care o pot confirma: domnul Bușoi și cu domnul Atanasiu, deci am avut o întrevedere. Eu venisem cu Codrin Ștefănescu la discuții și am spus: domnule, vă dau postul pentru că e normal ca Primăria să meargă mai departe. Nu trebuie să ne batem, să ne creem șicane și cetățenii să sufere din cauza aceasta. Și au suferit. Le-am spus: vă dau postul de viceprimar interimar, primar interimar, și ei n-au vrut pentru că ei nu știau pe cine să pună. Și mi-au spus la un moment dat: domnule, când stabilim pe cine să punem dintre cei 14 vă spunem. N-au venit nici până în ziua de astăzi, și acum îmi dau seama că ei nu au vrut să vină ca să încerce să dea vina pe PSD. E un lucru mârșav, ca să zic așa. I-au făcut pe cetățenii Sectorului 1 să sufere doar pentru un simplu joc politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *