Skip to content
Politică

Taxa de solidaritate. Rușanu pune degetul pe rană: Nu vreau să fiu avocatul diavolului EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Dan Radu Rușanu – fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a clarificat problema ce a născut controversa zilei: taxa de solidaritate, propusă de către ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

CITIȚI ȘI: UPDATE Ionuț Mișa, noi explicații: Nu este vorba de o taxă nouă

Pentru început, solicitat să precizeze dacă – simplist spus – această taxă e de bine sau de rău, ex-vicepreședintele PNL a pus accent pe necesitatea ca România să se conformeze normelor europene.

Nicio taxă nu este de bine și niciun contribuabil nu ar vrea să plătească o taxă în plus sau o taxă mai mare. Dar, dacă este o directivă a Uniunii Europene, în clipa în care am intrat în Uniunea Europeană, am intrat cu avantaje și dezavantaje. Deci te supui reglementărilor din Uniunea Europeană.

Ar putea Ministerul de Finanțe și Guvernul să mai discute, să mai negocieze sau să modifice cuantumul respectiv, fiindcă Uniunea Europeană nu știu dacă vorbește despre un cuantum de 2%. Dacă Uniunea Europeană spune: «până la 2%», atunci Ministerul Finanțelor și Guvernul României ar putea să negocieze un procent mai mic.

Niciodată niciun contribuabil nu se va bucura în clipa când introduci o taxă nouă sau îi majorezi o taxă (asta e o lege valabilă în toată lumea – din Japonia până-n Afganistan), iar în partea cealaltă deocamdată nu este un motiv de îngrijorare, atâta timp cât încă nu s-a negociat cu Uniunea Europeană cuantumul taxei respective (poate să fie de 2%, poate să fie mai mic), iar practic taxa o plătește angajatorul, nu angajatul. Deci o vor plăti patronii, nu salariații, a explicat Rușanu pentru PSnews.ro.

Confruntat cu faptul că ministrul de Finanțe nu a vorbit nici măcar despre vreun nivel orientativ al impactului bugetar al noii măsuri, Dan Radu Rușanu a dat de înțeles că astfel de cifre vor apărea numai după ce Guvernul va face o simulare a taxei.

„Deocamdată este doar o propunere. Vor face probabil o analiză și o simulare a acestei taxe. Impactul bugetar pe fiecare angajator nu poate să-l facă Guvernul, dar Guvernul poate să facă impactul bugetar ca influență favorabilă pe bugetul de stat (pe veniturile bugetului de stat). Și asta se poate face calculând fondul total de salarii care se plătesc în România și aplicând procentul de 2% pe care-l va plăti toată lumea – presupunând că va fi și colectată în proporție de 100%”, a punctat finanțistul.

În plus, fostul șef al ASF a clarificat jocul procentajelor din jurul taxei de solidaritate. Amintim că ministrul Ionuț Mișa precizase că „acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii”.

„O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat să fie acoperite financiar pentru partea de sănătate şi pentru asigurări sociale. Din 2%, 90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinaţii în funcţie de soluţiile bugetare, şi 10% către sprijinirea tuturor salariaţilor care se pot confrunta cu o situaţie în care angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile angajaţilor, fiindu-i afectată pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat şi va avea ca destinaţie plata către anumite obligaţii sociale”, arătase șeful de la MFP.

La rândul lui, Dan Radu Rușanu a subliniat că acele 90 de procente ce merg către bugetul de stat vor fi folosite numai în caz de nevoie – de exemplu, în perioade de criză.

„Se pleacă de la ideea că nu vor fi folosiți toți integral. Va fi folosită numai o parte a fondului, dar, în perioade de criză… Acum avem o perioadă de boom economic, când n-ai nevoie de taxa de solidaritate, pentru că – slavă Domnului! – locuri de muncă sunt mai multe decât angajați. Dar s-ar putea ca peste doi ani de zile să fie nevoie să accesezi aceste resurse. Să sperăm că nu vor fi mai mult de 10% cei care intră în insolvență! Și asta ar fi bine ca tot ministrul de Finanțe s-o gestioneze, ca să nu permită (din orice motiv) intrarea în insolvență. Deci Ministerul de Finanțe, de-acuma-ncolo, va fi direct interesat ca un număr cât mai mic de firme să intre în insolvență, ca să nu apeleze la această taxă. Pentru că, dacă cei care vor intra în insolvență și vor apela la ea vor fi în număr foarte mare și vor depăși 10%, atunci Ministerul de Finanțe va trebui să umble la alte rezerve ale bugetului de stat, ca să completeze”, a afirmat fostul președinte al ASF.

În încheiere, Dan Radu Rușanu a atras atenția că, per ansamblu, taxa de solidaritate de 2% nu ar trebui să fie o povară pentru angajatori, cât timp statul a relaxat fiscalitatea cu 5% la contribuțiile sociale și cu 6% la impozitul pe profit.

„Nu vreau să fiu avocatul diavolului, dar, în condițiile în care Guvernul spune că reduce contribuțiile sociale cu 5% și impozitul pe profit cu încă 6%, în condițiile astea, când pentru mine, ca angajator, îmi reduce obligațiile către bugetul de stat cu 11 procente, o taxă de 2% este rezonabilă”, a conchis fostul lider liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *