Taxa pe bogăție este un lux. „Corvoada” impusă de Guvern care va aduce foarte puțini bani la buget

Sursă foto: Freepik

„Taxa pe lux” se dovedește doar o corvoadă în plus pentru contribuabili și muncă suplimentară fără prea mare efect din partea angajaților ANAF. Premierul Marcel Ciolacu anunța că vor veni astfel sume importante la buget, dar realitatea dovedește că lucrurile nu stau deloc așa.

Guvernul Ciolacu s-a gândit că românii care dețin case foarte scumpe și mașini la fel trebuie să plătească, pe lângă impozitul la bugetul local, și o taxă către bugetul central. Pragul de la care trebuie plătită această taxă a fost stabilit la 2,5 milioane de lei în cazul locuințelor și 375.000 de lei în cazul autovehiculelor. Guvernul a stabilit că diferența dintre cele două praguri și valoarea impozabilă a clădirilor, respectiv, valoarea de achiziție a autovehiculelor să fie impozitată cu 0,3% pe an. Dacă în ce privește valoarea de achiziție a mașinilor aceasta este identică în toată țara, la clădiri diferă de la un oraș la altul.

De la Brașov, doar 60.000 de lei pe locuințe

Brașovul este printre orașele scumpe din România în ce privește prețurile locuințelor, însă, cu toate acestea, doar 29 de locuințe din oraș depășesc acest prag, potrivit directorului executiv al Direcției Fiscale Brașov, Marian Voinescu. Acesta spune că valoarea totală a impozitului anual pentru aceste locuințe este de aproximativ 60.000 de lei. Direcția Fiscală Brașov, ca, de altfel, toate structurile locale aflate în subordinea primăriilor, are în baza de date doar valoarea impozabilă a clădirilor. În ce privește autovehiculele, impozitul pe acestea se plătește în funcție de capacitatea cilindrică, fără vreo informație despre valoarea de achiziție. Legea prevede că fiecare contribuabil care deține o locuință mai scumpă de 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) sau mașini care au costat mai mult de 75.000 de euro trebuie să anunțe acest lucru la Fisc. Potrivit legii, contribuabilii trebuie să calculeze și să declare suma pe care trebuie să o plătească.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: