Skip to content
Economie Politică

”Taxa pe lăcomie”, final de poveste? Analist financiar, concluzii amare: Încurcăturile rămân

MagnaNews

În contextul discuțiilor și controverselor legate de OUG 114, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a admis luni că textul de lege va suferi modificări. Nu a vrut să recunoască, însă, faptul că OUG 114 și haosul pe care l-a creat în economia României constituie principalul motiv pentru care agenția Standard&Poor’s ia în calcul deprecierea ratingului de țară.

Teodorovici vorbește despre modificările aduse ”taxei pe lăcomie”, inclusiv în scrisoarea pe care a transmis-o la Standard&Poor’s, într-o încercare de a evita în extremis deprecierea ratingului de țară al României.

Astfel, ministrul de Finanțe scrie despre ”înlocuirea taxei pe activele financiare, calculată cu referință la indicele Robor, cu o taxă fixă anuală care se va aplica unei baze ce va include anumite categorii de active, inclusive prin eliminarea unor active financiare din baza de calcul a taxei; taxa va fi ajustată în jos, în funcție de evoluțiile înregistrate la nivelul instituțiilor de credit în privința marjelor ce rezultă din diferența între rata dobânzii la depozitele atrase și cea la creditele acordate în lei, precum și în relație cu creșterea intermedierii financiare”.

Pentru o opinie avizată asupra acestor posibile modificări și a efectului lor în piața financiară, PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

Nu știu exact care va fi forma finală a acestor schimbări. Deocamdată sunt discuții și nu am văzut o poziție oficială, care să confirme modificările. Din câte am auzit eu, e vorba de aplicarea unei taxe pe anumite active bancare, nu am auzit de ideea aplicării unei taxe pe diferența între dobânzile la depozite și credite.

Dar ideea de a merge către o taxă pe anumite active bancare și decuplarea de ROBOR este, fără îndoială, un pas către normalizare”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Astfel de taxe pe activele bancare se aplică și în alte țări din Europa și probabil că vor putea fi integrate de către bănci”, a adăugat el.

Creșterea dobânzilor

Dar fără îndoială că măsura va conduce la diminuarea profitabilității băncilor și la creșterea costurilor operațiunilor financiare, inclusiv, probabil, printr-o anumită creștere a dobânzilor la credite.

Dar, încă o dată, este o formulă care poate fi luată în considerare și care poate fi negociată.

Cuplarea de ROBOR, așa cum se prezintă azi OUG 114, este absolut anormală, inclusiv prin faptul că încalcă atribuțiile Băncii Naționale și intervine în politica monetară, care intră exclusiv în atribuțiile BNR”, apreciază analistul financiar.

Rămâne de văzut însă ce decizie va lua Standard&Poor’s cu privire la perspectiva de rating a României, după ce vor fi comunicate aceste modificări, oficial, în zilele următoare.

Dacă ratingul va fi păstrat, eu cred că și piața internă va rămâne stabilă.

Părerea mea este însă că tendința de creștere a costurilor de împrumut în România va fi persistentă și în 2019, pentru că în primul rând va crește inflația. Asta în condițiile în care și anul trecut și în 2019 avem cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană.

În condițiile astea, nu poți să te aștepți la o scădere a dobânzilor. Legarea taxei pe activele bancare de ROBOR în ideea că vor scădea dobânzile a reprezentat doar o serie de promisiuni deșarte, pentru că nu poți să scazi dobânzile prin decret”, mai spune Aurelian Dochia.

Costurile rămân

Până la urmă, nu știu dacă e vorba de niște concesii făcute de guvernanți. Cred că și-au dat seama că au făcut o mișcare necugetată. Această Ordonanță 114, care a fost data la finele lui decmbrie 2018, așa, pe picior, nu a fost discutată cu nimeni, nu s-au consultat cu nimeni din piață, a fost gândită foarte-foarte greșit.

Acum nu fac decât să încerce să repare ceea ce a fost atât de prost făcut, încă de la început.

Rămân însă costurile, încurcăturile și destabilizarea pe care OUG 114 le-a provocat. Rămân semnele de întrebare cu privire la direcția în care o va lua România”, arată analistul financiar.

Chiar dacă acum se pune ceva la punct cu Ordonanța 114 și se încearcă o remediere a situației, toată lumea se poate gândi că peste cîteva săptămâni le ma vine o idee și discutăm iar de cine-știe-ce năstrușnicie făcută de cineva din Guvern, cum ar fi discuțiile legate de repatrierea aurului.

Din păcate, rămâne problema că s-a înrăutățit mediul și au crescut riscurile, context în care toată funcționarea economiei din acest an ar putea să fi afectată”, spune, în concluzie, Aurelian Dochia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *