RAPORT Taxarea giganților petrolieri ar putea asigura fonduri de 900 de miliarde de dolari până în 2030

Sursă foto: Freepik

Impunerea unei taxe pentru marile companii producătoare de combustibili fosili ar putea stimula finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice cu până la 900 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului, scrie Oil Price

Agenția Internațională a Energiei (AIE) a subliniat în repetate rânduri necesitatea unor niveluri mai ridicate de finanțare pentru climă pentru a atinge obiectivele climatice globale și pentru a realiza o tranziție ecologică, însă găsirea acestor bani nu este atât de ușoară.

Un raport recent a identificat o posibilă modalitate de a strânge fonduri pentru a dezvolta capacitatea de energie regenerabilă a națiunilor cu venituri mici, contribuind astfel la tranziția ecologică globală.

Un nou raport privind taxa pe daunele climatice, publicat în aprilie de organizația Stamp Out Poverty, sugerează că impozitarea marilor companii producătoare de combustibili fosili cu sediul în unele dintre cele mai bogate țări din lume ar putea contribui la strângerea de fonduri de miliarde de dolari pentru a combate efectele schimbărilor climatice și pentru a sprijini dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în țările cu venituri mici din întreaga lume.

Impunerea unei taxe asupra firmelor din cele mai bogate țări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea oferi până la 720 de miliarde de dolari, fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice până în 2030.

Raportul arată că taxa ar putea fi stabilită în cadrul sistemelor fiscale existente. Un nivel de 5 dolari pe tona de CO2, impu începând din acest an în țările OCDE  și crescut cu 5 dolari pe tonă în fiecare an, ar asigura o finanțare de 900 de miliarde de dolari până în 2030.

Autorii sugerează că 720 de miliarde de dolari din această sumă ar putea fi folosite pentru a contribui la Fondul pentru pierderi și daune, pentru a sprijini țările cele mai afectate de schimbările climatice. Restul fondurilor ar putea fi folosite pentru a ajuta comunitățile din țările mai bogate să treacă la o tranziție ecologică în conformitate cu obiectivele naționale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: