Taximetristul lui Cătălin Cherecheș face noi dezvăluiri. Ce i-a scris primarul pe parbriz

Sursa foto: Pixabay

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este de negăsit după ce și-a pregătit meticulos ieșirea din țară. Edilul făcut un live pe Facebook, vineri, 24 noiembrie, la 3 dimineața, a schimbat două taxiuri pentru a scăpa de eventualii urmăritori şi a folosit buletinul unui văr primar ca să treacă prin vamă.

Poliţistul de frontieră care l-a verificat este acum cercetat disciplinar, în timp ce edilului i s-a pierdut urma.

Primarul şi-a planificat din timp fuga. În noaptea de dinaintea fugii, Cherecheș a făcut un live pe Facebook. La 3 dimineaţa, după ce a încheiat înregistrarea, a plecat spre casă cu maşina secretarei, condusă însă de un taximetrist, pe care îl cunoştea. A rămas acasă, câteva minute, în timp ce secretara s-a întors la primărie, iar şoferul a fost trimis la o altă adresă.

„Am fost sus, m-a chemat sus în Primărie. M-a chemat sus, acolo au loc nişte chestii, pe care le-am povestit la poliţie. Şi de acolo m-a trimis la o locaţie ca să aştept. Am crezut că aştept pe cineva”, a declarat Alexandru, primul taximetrist, conform Observator.ro.

Surse din anchetă spun că primarul credea că este filat de poliţie şi încerca să-şi piardă urma. După ce l-a trimis pe şofer să aştepte pe o stradă din apropiere, a venit pe jos, după ce s-a strecurat prin spatele celor două vile pe care le are în Baia Mare.

„Era foarte speriat, era panicat. A venit în fugă s-a urcat sus, după care mi-a făcut semn să mă duc şi mi-a scris pe parbriz Satu Mare. Avea o gentuţă gen borsetă, o geacă şi un hanorac şi avea gluga în cap că ploua afară”, a declarat Alexandru, primul taximetrist.

Spre dimineaţă, şoferul a ajuns în Satu Mare şi l-a lăsat pe primar pe strada Botizului, în apropierea unei staţii de taxiuri.

Sursa foto: Poliția Română

Cherecheş s-a suit într-o altă maşină, un taxi luat la întâmplare, şi a plecat spre vama Petea. Pe primul şofer l-a trimis tot în Ungaria, ca să-i deruteze pe eventualii urmăritori.

„Mi-a dat nişte bani să îi dau cuiva. Am ajuns acolo. Şi omul mi-a dat nişte bani şi mi-a zis ţine banii ăştia ca să îi la drum pentru că trebuie să mă întorc să duc o pereche de ochelari în Ungaria. Din ţară am ieşit ca să duc ochelarii respectivi, dar nu l-am văzut pe teritoriul Ungariei. Nici nu am trecut vama. Acolo m-am întâlnit cu altcineva”, a declarat Alexandru, primul taximetrist.

Între timp, Cherecheş, aflat într-un Duster maro cu numere de Satu Mare, ajunge la vama Petea. Mai erau 10 minute până la schimbul de tură, când poliţiştii sunt obosiţi după 12 ore de serviciu. La control, i-a dat agentului poliţist cu 20 de ani de experienţă,  buletinul vărului său. În mai puţin de 5 ore de a mesajul de pe FB, primarul reuşeşte să iasă din ţară.

„Trebuia sa fie identificat și trebuia, colegul care era la acea toneta în verificare, în postul de control, trebuia să realizeze această neconcordanță între document și persoana aflată în fața lui”, a declarat Victor Ivaşcu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Şoferul care l-a trecut graniţa a dat declaraţii la Poliţie.

„Eu sunt martor, în curs de cercetare. Eu nu am făcut nimic!”, a declarat şoferul.

Surse apropiate anchetei spun că nu există la această oră niciun indiciu despre țara în care s-ar putea afla Cherecheș.

Se speculează însă că ar putea fi în Germania, Italia sau Franța, acolo unde are rude, însă acesta nu a fost localizat până la această oră, spun surse din anchetă.

Condamnat la 5 ani de închisoare

Amintim că primarul Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunțe o sentință în acest dosar la data de 24 noiembrie.

Socrii, arestați preventiv

Soacra și socrul primarului din Baia Mare au fost arestați preventiv după ce soacra primarului ar fi fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce ar fi intermediat o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosarul de corupție al ginerelui său.

Procurorii au găsit asupra soacrei suma de 50.000 de euro care ar fi urmat să fie dată judecătoarei ca tranșă dintr-o sumă mai mare, de 100.000 de euro. Soacra lui Cherecheș ar fi discutat cu mama judecătoarei, pe care o cunoștea, căreia i-ar fi promis o sumă de bani pentru a obtine o condamnare mai blândă pentru ginerele ei.

Judecătoarea Georgiana Rodica Hîngan Fărcaș, de la Curtea de Apel Cluj, pe care socrii lui Cătălin Cherecheș ar fi vrut să o mituiască a făcut cerere de abținere, dar i-a fost respinsă, potrivit poralului istanțelor.

Gorghiu: „Legea împotriva fugarilor i se va aplica și lui”

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că legea prin care persoanelor care se sustrag de la executarea condamnărilor li se adaugă o nouă pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani i se va aplica şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

„Astăzi (luni – n.r.) a fost dezbătut de Camera Deputaţilor, cameră decizională, proiectul de lege privind evadarea, iniţiat de Ministerul Justiţiei.

După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

O lege bună, necesară, susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnaţi găsesc diferite tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în penitenciarele din România. E frustrant să vezi cum unii încearcă să scape de pedeapsa dată de o instanţă din ţară”, a afirmat Alina Gorghiu într-o declaraţie de presă.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL