Skip to content
Politică

Teama de guvernare prelungește criza politică, spune Cristian Diaconescu: Cine și-ar asuma acum conducerea ar risca să piardă încrederea societății

Inquam Photos / Cornel Putan

Contactat de PS News, președintele PMP, Cristian Diaconescu, este de părere că varianta organizării alegerilor anticipate pentru ieșirea din criza politică va fi pusă în aplicare doar în contextul în care formațiunile politice din Parlament vor fi constrânse să ajungă până acolo, pentru că, altfel, această opțiune „este greu digerabilă”.

„Să își ridice ochii de pe sondaje și să se uite spre realitatea României așa cum este ea. Din acest punct de vedere, tot ceea ce se dezbate, tot jocul de comunicare și atitudinile sunt destinate practic spre un dublu scop: teama de guvernare, de a-și asuma problemele și criza din România și, în al doilea rând, intenția de a avea un beneficiu politic, în condițiile în care cei care la un moment dat și-ar asuma guvernarea s-ar supune unui risc foarte serios de a-și pierde încrederea societății. Nu văd niciun fel de altă situație”, susține Diaconescu.

În ceea ce privește organizarea de alegeri anticipate, președintele PMP susține că „numai în condițiile în care vor fi în mod excepțional constrânși s-ar putea să intre în logica de alegeri anticipate pentru că, în interiorul partidelor, o astfel de variantă, mai ales într-o etapă preliminară a prezenței în Parlament, este greu digerabilă”.

„În al doilea rând, aspectele procedurale care țin de alegerile anticipate sunt foarte greu de complinit, deci din aceasta perspectivă este o zonă care ține de generarea unui tip de așteptare publică, dar soluția va fi cu totul alta”, spune Cristian Diaconescu.

Referitor la soluția pentru ieșirea din criza politică, președintele PMP susține că aceasta ține strict „de calitatea politicianului român în care își poate asuma la un moment dat găsirea unor soluții de criză, chiar și cu un decont politic, deci depinde de caracterul politicianului român și nu de organizarea unor partide”.

„Trebuie un guvern care să fie constituțional legitim pentru că altfel nu putem discuta de soluții la criză. În acest moment, de la semnarea acordurilor de prefinanțare pe PNRR până la situația din spitale și la imposibilitatea de a adopta un buget de stat, practic, plecând de la aceste premise ne putem da seama cine este într-adevăr responsabil și cine nu. E nevoie de oameni de stat din această perspectivă. Cei responsabili de această situație sunt cei aleși. Nu voi face o repartajare pentru că ar fi ridicolă. Nu văd niciun fel de semnal corespunzător din nicio direcție. Nu susțin o retorică publică, eventual doar un proiect și momentan nu există niciun proiect solid”, conchide Cristian Diaconescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *