Skip to content
Politică

Țeapă guvernamentală, confirmată oficial: milioane de lei, aruncați aiurea

A ieșit la iveală o țeapă dată de către mai multe guverne, ea fiind acum confirmată oficial. Citiți, în cele ce urmează, în ce fel milioane de lei au fost aruncați aiurea.

Ministerul Energiei a plătit în 2011 peste 10 milioane lei pentru un studiu de fezabilitate comandat de Compania Națională a Uraniului (CNU), aflată în prezent într-o situație financiară disperată, în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere de uraniu în Carpații Orientali, care să înlocuiască actuala mină uraniferă Crucea, unde zăcământul este pe cale de epuizare. Studiul a fost întocmit și plătit degeaba pentru că, de atunci și până acum, nici un Guvern nu a aprobat investiția, estimată în 2013 la circa 407 milioane lei, cu tot cu TVA. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost elaborat în 2013, însă nu a mai fost adoptat pentru că nu au fost găsite surse de finanțare pentru demararea investiției, transmite Profit.ro.

Mai mult, Curtea de Conturi a constatat în 2012 mai multe ilegalități cu privire la atribuirea și derularea contractului de realizare a studiului de fezabilitate, iar justiția i-a dat dreptate. Ca și cum n-ar fi fost suficient, în 2013, ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, declara că un alt obstacol în calea investiției este necesitatea refacerii PUZ-ul amplasamentului, în condițiile în care o bună parte din suprafața perimetrului minier fusese retrocedată anterior familiei Sturdza.

Acum, CNU, menținută în viață cu împrumuturi de stat, cu salariați neplătiți și aflată în pragul insolvenței, se judecă cu autorul studiului, firma Green Hidrofor SRL din Baia Sprie, pentru a mai recupera din banii cheltuiți. Green Hidrofor este controlată de Mircea Coza, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Maramureș, prezent și în topurile de profil, căreia contractul cu CNU i-a majorat în 2011 de 55 (cinzeci și cinci) de ori profitul față de anul anterior. Pe de altă parte, atât CNU, cât și Ministerul Energiei, susțin că proiectul deschiderii noii exploatări de uraniu din județul Neamț nu a fost abandonat, compania obținând certificat de urbanism în acest sens în iunie 2016.

Un raport recent al Corpului de control al premierului Cioloș afirmă că Ministerul Energiei, acționarul unic al CNU, conduce topul financiar al ministerelor care, în perioada 2011-2016, au plătit studii de fezabilitate pe care nu le-au utilizat. Ministerul Energiei se află pe locul I în clasamentul respectiv, cu 3 studii, în valoare cumulată de 10,2 milioane lei. În total, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei au plătit, în perioada 1 ianuarie 2011 – 30 iunie 2016, 18,1 milioane lei, cu TVA inclusă, pentru 29 de studii de fezabilitate pe care nu le-au folosit.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *