Skip to content
Politică

Tehnocrație cu îngăduință la plagiate. Un ministru tace pe tema doctoratelor

nevo.ro

Actualii guvernanți tehnocrați par să aibă o mare îngăduință la plagiate. Unul dintre miniștrii din cabinetul Dacian Cioloș tace pe tema sensibilă a doctoratelor.

Ministrul Corina Șuteu refuză să ia atitudine în cazul scandalos al secretizării tezelor de ­doctorat de către Biblioteca Națională a României, instituție care îi e subordonată direct. Pe de altă parte, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat pentru România Liberă că va ­încerca să găsească o soluție de transparentizare a doctoratelor, împreună cu Ministerul Culturii.

De la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Națională a României a interzis, practic, accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul este încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei.

Decizia a fost luată de către directorul bibliotecii, Octavian Gordon, și a constat în refuzul de a pune la dispoziția cititorilor, la sala de lectură, a tezelor în format fizic. În schimb, Gordon a anunțat că doctoratele nu mai pot fi consultate decât în copie, versiune scanată, dar că operațiunea de scanare a tezelor poate dura oricât de mult.

Încă de la sfârșitul lunii octombrie a.c., ziarul citat a încercat să afle de la ministrul Culturii, Corina Șuteu, dacă a girat aceste noi reguli de consultare a tezelor de doctorat la Bibliotecă: „1. A fost doamna ministru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României despre schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat? 2. A fost doamna mi­nistru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României că realizarea unei «copii-substitut» a unei teze de doctorat poate fi amânată sine die, astfel încât accesul publicului la tezele de doctorat este, practic, imposibil? 3. Susține doamna ministru Corina Șuteu demersul BNR referitor la schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat?“

Abia după 16 zile, Ministerul Culturii s-a învrednicit să dea un răspuns: „Vă informăm că răspunsul la solicitarea dumnea­voastră, transmisă Ministe­rului Culturii în format electronic, (…) nu poate fi comunicat în termenul inițial de 10 zile, urmând să-l primiți în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării solicitării (…)“.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *