Skip to content
Politică

Tehnocrații amână o faptă bună pentru construcții

economiczoom.ro

Actualii guvernanți tehnocrați amână o faptă bună pentru sectorul construcțiilor.

Guvernul condus de către Dacian Cioloș a pregătit încă din vară un act normativ care să facă ordine în zona construcţiilor (marcată de aglomerație și de eterogenitate stilistică), dar el s-a pierdut prin hăţişul legislativ. S-a pierdut sau a fost rătăcit voit când unii au înţeles ce ar însemna aplicarea noului act normativ, scrie Jurnalul Național.

Executivul atrage atenţia că, în prezent, s-a ajuns la situaţia în care numeroase planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) sunt considerate „derogatorii”, toate acestea în condiţiile în care categoria de „PUZ derogatoriu” a fost introdusă în lege ca o excepţie, nu ca o regulă. La vremea respectivă, excepţia a fost necesară, deoarece dinamica economică sau oportunităţile de investiţii puteau fi diferite de scenariul de dezvoltare avut în vedere în momentul elaborării PUG-ului (Planului Urbanistic General). În realitate, cu precădere în marile oraşe (unde există şi interes în promovarea investiţiilor imobiliare), se elaborează PUZ-uri care reglementează o singură parcelă, de cele mai multe ori chiar cea a investitorului privat. Autorităţile se fac că uită că PUZ-ul este parte integrantă din PUG şi nu se referă la o parcelă, ci la o zonă. Această practică este o forţare a cadrului legal şi este generată de lipsa de capacitate sau de interes a autorităţilor administraţiei publice locale în elaborarea PUG şi PUZ sau, în multe cazuri, de favorizarea intereselor dezvoltatorilor imobiliari (prin aprobarea sau blocarea anumitor PUZ-uri), se precizează în textul proiectului de OUG.

Citiți mai multe AICI.

1 comentariu la “Tehnocrații amână o faptă bună pentru construcții

  1. Bre , pe mine astia (tehnocratii) nu m-au convins. Ei nu au inteles ca Ro a avut nevoie de management institutional nu de vreo 6 luni sa vada cu ce se mananca in acele institutii. Eu vedeam tehnocrat un om din sistem neafiliat si care a performat , nu unul care abia invata ce-i sistemul. Practic , au facut experiente pe noi. Democratia inseamna separarea puterilor in stat nu amestecul lor. Executivul aplica eficient legile legislativului , nu cauta sa scrie legi noi prin OUG-ri pe care apoi le asteapta de la parlament aprobate…etc, moarte sigura.Toate ministerele trebuiesc reformate din temelii, prea multe agentii , inspectiii, etc , rahati de bagatori in seama pe banii putini ai pulimii.Au adus profesori unversitari(care nu inteleg ca intre teorie si practica exista diferente mari), oameni din privat cu interese deasemenea, asazisi teoreticieni….bla bla bla. NU hotarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *