Skip to content
Politică

Tehnocraţii, aplicaţie pentru alegătorii români din străinătate

Tehnocraţii au pregătit o aplicaţie pentru alegătorii români din străinătate. Citiţi în cele ce urmează despre ce este vorba şi cum poate fi ea descărcată şi folosită.

GovITHub (programul guvernamental care reunește specialisti din domeniul IT) anunta lansarea primei versiuni a aplicației ROdiaspora, destinata romanilor de pretutindeni, care este disponibilă în Google Play si ofera accesul mobil la informații despre desfășurarea alegerilor parlamentare in străinătate. Aplicatia pune la dispoziţia utilizatorilor de device mobil Android o hartă interactivă a tuturor celor 417 secţii de votare din afara tarii și lista BEC a candidaţilor care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, precum și documente şi ghiduri esențiale dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislaţie şi fiscalitate, procesul de revenire în ţară şi alte comunicări importante și relevante pentru românii din afara granițelor, transmite Hotnews.

Aplicația ROdiaspora este disponibilă gratuit spre descărcare la adresa http://bitly.com/ROdiaspora.

O versiune a aplicatiei adresată dispozitivelor mobile iOS va fi disponibilă în curând.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate, în străinătate, 417 secţii de votare, care se vor afla pe lângă ambasadele, consulatele şi institutele culturale ale României din străinătate.

Aproape două milioane de buletine de vot au vot deja trimise către secțiile de votare din Diaspora, iar Românii  din afara granițelor țării vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore: din cauza fusului orar primele secţii de votare se deschid sâmbătă la ora 20:00 în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele să se închid luni la 06:00 pe coasta de vest a Americii de Nord.

În prezent, aplicația mobilă ROdiaspora afișează:

Cele mai apropiate secții de votare din afara țării, identificabile din orice punct al globului

Mini-Ghidul Alegătorului Român din Străinătate, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vot

Informații despre lista de candidați care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, furnizată de Biroul Electoral Central

Toate punctele de prezență oficială ale României pe harta lumii (ambasade, consulate etc)

Recomandări de informații esențiale dezvoltate de către Ministerul Afacerilor Externe pentru a sprijini comunitatea românească din străinătate (Ghidul de reîntoarcere în România, Ghidul lucrătorului român în străinătate, Ghidul Fiscal al Românului din străinătate)

Un scurt sondaj despre experiența utilizatorilor și acuratețea datelor prezentate, în vederea îmbunătățirii viitoare a geo-localizării punctelor de interes

După alegerile parlamentare din 11 decembrie, aplicația ROdiaspora va îngloba noi funcţionalităţi, ce vor facilita descoperirea pe harta lumii de comunităţi româneşti locale, precum şi informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc.

Programul guvernamental GovITHub reunește specialiști din domeniul IT cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice. Echipa GovITHub este reprezentată de 20 de bursieri care lucrează în regim full time la Guvern, o echipă de 279 de voluntari care lucrează de la distanță și o comunitate de peste 1.000 de membri care sprijină în mod activ activitatea GovITHub.

„Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca, la data de 10 decembrie 2016, numarul total al alegatorilor romani inscrisi in Registrul electoral, inclusiv cetatenii care vor implini 18 ani pana la data de 11 decembrie 2016, este de 18.881.604, cu 25.117 mai putini fata de ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pe aceasta tema, in data de 8 noiembrie 2016, cand erau inregistrati 18.906.721 de cetateni, incluzandu-i pe cei care vor implini 18 ani la data alegerilor”, informeaza un comunicat al AEP transmis sambata.

Potrivit sursei citate, „dintre acestia, 18.263.876 de cetateni sunt alegatori cu domiciliul sau resedinta in tara, 4.197 sunt cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care au optat pentru votul in sectii de votare din apropierea locuintei, 8.889 sunt cetateni romani care au solicitat sa voteze prin corespondenta, iar un numar de 604.642 sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate, posesori de pasaport tip CRDS”.

AEP mentioneaza ca datele referitoare la numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral sunt intr-o continua modificare, fiind actualizate prin operatiuni curente efectuate de primari, prin importuri de date de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si de la Directia Generala de Pasapoarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *