PSnews

Ultima Oră

Tehnocrații, Dragnea și magistrații. N. Nicolai decriptează scandalurile momentului EXCLUSIV

radiocluj.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat scandalurile momentului care vizează tehnocrații, magistrații și pe Liviu Dragnea.

Astfel, europarlamentarul s-a pronunțat în favoarea demersului guvernamental de a ancheta în Legislativ rectificările bugetare făcute de către executivul Dacian Cioloș.

„Mi se pare foarte normal ca fiecare preluare de mandat să aibă o evaluare a situației financiare lăsate de guvernul precedent. Dacă există o serie de dubii cu privire la rectificările bugetare, Parlamentul trebuie să decidă dacă au fost corecte sau nu, dacă s-au cheltuit banii sau nu ori dacă, pur și simplu, au fost formale și au fost făcute în afara unui suport bugetar real”, a afirmat Nicolai.

Confruntată cu neîncrederile opoziției, care califică demersul PSD drept o distragere a atenției de la eventuale pomeni post-electorale, Norica Nicolai a declarat: „Mi-e greu să cred lucrul ăsta. Părerea mea este că PSD-ul își dorește, în momentul de față, să vadă foarte clar ce suport financiar are, ca să poată să-și îndeplinească promisiunile din campania electorală”.

Altă îngrijorare a opoziției se referă la o posibilă neîncadrare a guvernului Sorin Grindeanu în ținta de deficit de 3%. La rândul ei, Norica Nicolai a răspuns într-o notă optimistă.

„Nu cred că va depăși ținta de deficit (se va încadra în cei 3 la sută). Sigur: nu se va încadra în deficitul structural, dar aici nu cred că există vreo problemă majoră, pentru că acel acord privind deficitul structural este unul greșit – nu-ți permite dezvoltarea. Unei țări care are nevoie de investiții a respecta tipul ăsta de deficit îi creează o foarte mare problemă”, a punctat deputatul european.

Alt subiect discutat cu vicepreședintele grupului ALDE din PE s-a referit la Legea răspunderii magistraților, despre care Norica Nicolai a susținut că „este absolut necesară”.

„Și în perioada când eram în Senat, am modificat la vremea aceea procedura, introducând răspunderea financiară directă în cazul condamnărilor României la CEDO. A excepta o categorie profesională de la răspundere, chiar atunci când a greșit, înseamnă a o situa în afara legii și a discrimna întreaga populație, ceea ce nu este corect. Deci e nevoie de o lege a răspunderii magistraților, cu criterii foarte clare”, a subliniat  Nicolai.

În același context, Norica Nicolai s-a pronunțat împotriva ideii ca procurorii să fie scoși din categoria magistraților.

„Opinia mea este că procurorii trebuie să rămână magistrați, pentru că sunt parte a sistemului judiciar, sunt titularii acțiunii statului, dar putem să facem o analiză foarte serioasă dacă prezența lor sub autoritatea Ministrului Justiției nu-i poate trece direct în puterea Executivului, și atunci n-ar mai avea această calitate. Dar va trebui făcută o analiză foarte serioasă”, a detaliat parlamentarul european.

I-am amintit fostului procuror că un argument în favoarea ideii de mai sus se referă la necesitatea ca acuzarea să fie adusă pe aceeași treaptă cu apărarea.

„Asta se poate face prin lege, nu prin înlăturarea calității de magistrat a procurorului. Prin lege, adică prin Codul de Procedură Penală și prin legile de organizare și funcționare a justiției, în sensul unor reguli procedurale foarte clare vizavi de comportamentul procurorului în procesul penal”, a spus Nicolai.

Ultima temă despre care a vorbit Norica Nicolai a vizat recentele dispute dintre președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, în ceea ce o privește pe Sevil Shhaideh: prima dată, când discuția a avut în vedere funcția de prim-ministru, Iohannis a obiectat (invocând eventuale vulnerabilități de securitate), dar după aceea, când Shhaideh a fost propusă pentru vicepremierat, șeful statului nu s-a mai împotrivit. În aceste condiții, Norica Nicolai a făcut referire la raportul dintre Sevil Shhaideh și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„În momentul acesta, doamna Shhaideh nu este membru al CSAT-ului, dar ar fi fost, ca premier (ar fi fost vicepreședinte al CSAT). Domnul președinte Iohannis ar fi trebuit să facă publică sau, cel puțin, s-o informeze pe doamna cu privire la motivele pentru care nu a acceptat candidatura dânsei”, a zis europarlamentarul.

Nu în ultimul rând, Norica Nicolai l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru ironia acestuia lansată la adresa lui Liviu Dragnea după jurământul de învestitură depus de către cabinetul Grindeanu (binecunoscuta afirmație: „Aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i și pe ei”).

„După părerea mea, președintele trebuie să recunoască rezultatul din alegeri și ironiile trebuie să le utilizeze în particular”, a încheiat eurodeputatul.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi