Skip to content
Politică

Tehnocrații își dau arama pe față: au TĂIAT salarii mai rău decât Boc

thememo.com

Actualii guvernanți tehnocrați își dau arama pe față: membrii guvernului condus de către Dacian Cioloș au TĂIAT salarii chiar mai rău decât Executivul în fruntea căruia s-a aflat, între 2009 și 2012, Emil Boc.

Lefurile miilor de angajați au scăzut cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei după ce a fost aplicată ordonanţa de corectare a salariilor din sistemul bugetar. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli, care pierd 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 35 de clase.

Sindicaliştii au discutat, vineri, cu ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, care le-a spus că nu ştie de unde au apărut aceste probleme în modul de calcul, dar că va încerca să le rezolve, transmite digi24.ro.

De mai bine de 30 de ani, Gherghina Manoliu este contabil la o școală din Iași. Are studii superioare și o funcție de conducere pentru care primea până acum un salariu de 3.676 de lei. În urma corecţiilor stabilite de guvern, venitul i se va diminua cu 876 de lei.

„Mai mic ca acum nu am avut nici când ne-a tăiat Guvernul Boc sumele. Deci când ne-a luat un sfert din salariu nu a fost atât de mic cum rămâne acum”, spune Gherghina Manoliu, contabil şef la Şcoala Alexandru Vlahuţă din Iaşi.

În aceeaşi situaţie se află şi contabilii-şefi care sunt nevoiţi să-şi facă singuri documentele de diminuare a salariilor.

„Încă sunt în situaţia de a protesta şi de a nu trimite salariile la aprobat, pentru că nu vreau să îmi iau singură indemnizaţia de conducere pe care consider că o merit”, a spus Maria Pricop, contabil-şef la Şcoala Gimnazială Bosia, comuna Ungheni, Iaşi.

Sindicaliştii susţin că la negocierile pe tema ordonanţei salarizării li s-a promis că niciun salariu din educaţie nu va scădea.

„Diminuările salariale sunt, în medie, de 400 de lei de persoană. Putem spune că în situaţia aceasta sunt aproximativ 2.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar. Directroul pierde în jur de 780 de lei la salariu, dispare indemnizația de conducere pentru secretar și pentru contabilă”, spune sindicalistul Marius Nistor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun şi ei că ordonanţa trebuie modificată.

„Într-adevăr, sunt situaţii generate de aceste modificări, situaţii nefericite, de altfel. Vom face toate demersurile necesare astfel ca împreună cu celelalte ministere, şi mă refer aici la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, să identificăm soluţiile astfel încât chiar din luna aceatsa lucrurile să poată fi corectate”, declară Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al ministerului.

În câteva judeţe, contabilii-şefi refuză să încheie statele de plată pentru salariile lunii august până când situaţia nu se va rezolva. Ameninţări vin şi de la sindicalişti care spun că vor declanşa proteste chiar din prima zi a noului an şcolar.

4 comentarii la “Tehnocrații își dau arama pe față: au TĂIAT salarii mai rău decât Boc

  1. Cea ce se intapla , pe mine ma bucura , deoarece vad si oamenii marea minciuna a retributiei. Bonurile de masa , sporurile si indemnizatiile care nu se iau in calcul la pensie . Toate aceste ,, MINCIUNI ” trebuie sa dispara si orice cetatean sa fie platit pentru cat merita functie de importanta muncii , complexitata si riscul ce nu poate fi inlaturat. Numai asa isi vor da seama executantii de adevarata lor valoare si nu se vor mai lasa pacaliti.

  2. Neinspirata fotografia 🙂
    Aia pare ca si-ar fi cheltuit toti banii pe haine si plange ca nu mai are sa cumpere si altele, raftul plin fiind langa ea…

  3. Voi sunteti intregi la cap? Intr-o scoala contabilul are 4000 de lei salariu si profesorul 1200? Stiti cine face salariile? Secretarele nu contabilii. Teoretic as face 3.5 norme de profesori pentru o norma contabil.

  4. S-au mai redus indemnizatiile de conducere in functie de gradul unitatii scolare. Vreti ca o directoare de gradinita(in care invatamantul nu e obligatoriu) sau de scoala generala sa ia aceeasi indemnizatie ca o directoare de grup scolar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *