Skip to content
Politică

Tehnocraţii umblă la pensii, vizând o lege deja promulgată

Tehnocraţii vor să umble la pensiile românilor. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, vizează o lege deja promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect prin care pensionarii sistemului de pensii public şi militar, care au dreptul la o indemnizaţie de 50 la sută din pensie în calitate de membri ai uniunilor de creatori recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, să primească o singură astfel de indemnizaţie, în cazul în care fac parte din mai multe uniuni de creatori, transmite News.ro.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere de Ministerul Muncii modifică normele de aplicare a Legii promulgate în aprilie de preşedintele Klaus Iohannis, prin care jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor putea primi o indemnizaţie de până la 50 la sută din pensie.

„În cazul persoanelor (…) membri a două sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege. (…) În cazul persoanelor (…) care beneficiază atât de pensie din sistemul public de pensii, cât şi de pensie din sistemul pensiilor militare de stat, se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege, calculată din pensia cea mai avantajoasă în funcţie de opţiunea solicitantului, la data primei solicitări”, se arată proiectul pentru care Ministerul Muncii aşteaptă propuneri şi sugestii la adresa de e-mail [email protected], până pe 18 august.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 29 aprilie, legea prin care jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor putea primi o indemnizaţie de până la 50 la sută din pensie.

Pentru a beneficia de indemnizaţie, persoanele vizate trebuie să aibă o vechime de cel puţin 15 ani în practicarea meseriei de jurnalist şi să fie membru al unei asociaţii de presă recunoscută legal timp de minimum cinci ani, se arată în proiectul Legii 8/2006, adoptat la începutul lunii aprilie de către Parlament.

”Prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”, se arată în lege.

Singura asociaţie care cuprinde jurnalişti şi are statut „de utilitate publică” este Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), potrivit presei. Pressone a scris că trei dintre cei 11 membri ai Consiliului Director al UZPR au grad de colonel.

Proiectul de modificare a legii a fost propus de senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, dar a fost semnat de alţi 39 de parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa şi Eugen Nicolicea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *