Skip to content
Politică

Tehnocrații vor în politică. Ce partid vor alege? EXCLUSIV

facebook.com

Președintele USR, Nicușor Dan poartă discuții cu cinci-șase din actualii miniștri despre posibilitatea ca aceștia să candideze la alegerile parlamentare pe listele partidului pe care îl conduce.
„Am nominalizat trei persoane care se încadrează în tipul de oameni pe care îi aşteptăm la USR şi care se potrivesc cu ce aşteptăm noi la USR. I-am nominalizat pe domnul Ghinea, pe domnul Voiculescu şi pe Dacian Cioloş însuşi. Menţin asta. Sperăm că se va găsi pe lista noastră un actual ministru. Avem niște discuții și propuneri la care avem răspuns. Vlad Voiculescu este una dintre persoanele pe care le-am dori pe lista noastră. Mulți din miniștri sunt ceea ce așteptăm noi, se regăsesc în profilul USR. Vom găsi câțiva pe lista USR. Se va luă o decizie destul de târziu. Când o să avem o garanție că vor fi 100% pe lista noastră, o să va spunem. Se va anunța foarte târziu, deoarece aceștia nu pot fi și în Guvern și candidați USR. Listele se pot depune până pe 27 octombrie”, a declarat Nicușor Dan.

Mai mult decât atât, se pare că și miniștrii menționați de Nicușor Dan sunt deschiși la negocierea unei eventuale candidaturi pe listele USR, iar Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea confirmă acest lucru: „Am avut discuții cu conducerea USR, partidul care dorește schimbarea modului în care se face politică în România și partidul care a asumat public faptul că dorește continuarea proiectelor Guvernului Cioloș. Solidaritatea acestor oameni curați ne-a impresionat. Eu și câțiva colegi și secretari de stat medităm dacă am fi mai utili continuând încă două luni proiectele punctuale sau încercând să salvăm Proiectul mare. Vom lua o decizie în următoarele două săptămâni.

Ultimele mișcări de pe scena politică conturează din ce în ce mai evident ideea revenirii la un guvern politic și este clar că tehnocrații care vor să rămână în prim-planul aparatului de stat trebuie să își găsească un partid, iar singurele variante posibile sunt USR sau PNL.

Este adevărat că profilul tehnocraților se potrivește cu cel al partidului lui Nicușor Dan, iar, dacă aceștia își doresc să facă politică, USR ar fi singura variantă pe care simpatizanții lor ar putea să o accepte. Totuși, o eventuală candidatură pe listele USR este o mișcare riscantă pentru oamenii lui Dacian Cioloș. Iar, dacă partidul lui Nicușor Dan nu întră în Parlament, cei cinci-șase miniștri despre care vorbește acesta riscă ca acest prim pas pe care îl fac în politică să fie și ultimul.

Pe de altă parte, nici PNL nu pare să fie o idee bună pentru aceștia. Prestația de la alegerile locale, dar și ultimele acțiuni ale liberalilor au dus la o masivă dezamăgire a propriului electorat și la mutarea acestora în tabăra tehnocraților, iar o eventuală trecere a acestora la PNL i-ar face inevitabil să piardă simpatia de care se bucură în acest moment.

Deși la prima vedere strategia de cooptare a tehnocraților este una categoric câștigătoare pentru partidele politice amintite (în special pentru USR), de fapt este una riscantă și pentru acestea.

Nicușor Dan are un obiectiv de 10% pentru alegerile parlamentare, însă în sondajele prezentate până acum în mass-media, partidul său este cotat la 5%, iar componența listelor poate avea un rol important în sorul final al partidului. Dacă USR-ul va reuși să vină în fața electoratului cu Vlad Voiculescu sau Cristian Ghinea (tehnocrați care se bucură de simpatie și încredere în rândul electoratului) atunci își măresc șansele de a-și îndeplini obiectivul electoral. Cu toate acestea, dacă tehnocrații cu care acesta negociază sunt din cei necunoscuți sau care au avut unele scăpări (vezi Anca Dragu și declarația îi care îndeamnă săracii să lucreze „și pe doi lei”) atunci USR nu numai că nu câștiga capital de imagine, dar riscă să își piardă o parte a electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *