Skip to content
Politică

Tema care îi va da mari bătăi de cap premierului Cîțu. Politologul Andrei Țăranu: Vom vedea dacă vor reuși să aibă succes, eu sunt sceptic

Facebook

Într-un interviu pentru PS News, politologul Andrei Ţăranu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, susține că cel mai mare „hop” pentru guvernul Cîțu va fi gestionarea problemelor de sănătate legate de pandemie.

„Primul și cel mai important hop va fi rezolvarea problemei de sănătate pentru că acum suntem într-o perioadă de grație. Sunt Sărbătorile, se fac puține teste, lumea nu prea mai este atentă, în schimb se duce și se înghesuie pe pârtie, în vacanțe. Așa cum ați văzut că s-a întâmplat după vacanța de vară, după aceste întruniri mai mari ale cetățenilor apar curbe ascendente puternice. Dacă va apărea o curbă de acest gen Guvernul va trebui să ia măsuri, altele decât sunt în acest moment: lockdown, modalități prin care să împiedice revenirea unei asemenea curbe ascendente. Acesta este primul și cel mai important hop pe care toate guvernele de până acum, și aici mă refer șa Orban 1, 2 care nu au reușit să îl rezolve.

Al doilea hop va fi cel legat de relaționarea cu cetățenii pentru că avem de fapt o majoritate foarte fragilă și această majoritate nu cred că va afecta accepta niște măsuri foarte dure, că sunt de natură sanitară, de natură economică.

Acum când avem un Guvern de coaliție unde ministrul Sănătății nu e de la PNL și nu poate să fie controlat politic, vom vedea dacă vor reuși să aibă succes. Eu sunt sceptic, dar spre să greșesc”, spune Țăranu.

O altă problemă cu care noul Guvern se va confrunta este cea a bugetului pe 2021.

„Se vor descurca fără discuții în ceea ce privește bugetul. S-au descurcat și cei de la PDL cu PSD în 2008 să facă bugetul. Fără discuții se vor descurca să facă bugetul. Problema este dacă acest buget va fi unul realist sau unul care va fi mai degrabă de factură postelectorală în măsura în acre trebuie să rezolve niște așteptări de-ale cetățenilor pe acre tot ei le-au promis: că nu vor scădea veniturile, că nu vor crește taxele și impozitele, că nu se vor face împrumuturi, că sănătatea și educația devin prioritate națională, dar toate astea împreună nu prea merg.

Nu e foarte greu, un buget este o previziune, acesta nu are bani în buzunar, bugetul spune: Voi avea niște bani și îi voi folosi pentru aia și pentru aia, dar dacă banii nu vin în zilele X, Z s-ar putea ca bugetul să mai sufere și iar să se ajungă la împrumuturi”, a precizat politologul.

În încheierea interviului Andrei Țăranu a precizat că deschiderea școlilor nu este responsabilitatea Guvernului, ci a autorităților locale și astfel nu reprezintă într-adevăr o problemă pentru noul Executiv.

„Domnul Cîmpeanu a zis bine ce a zis și anume că școlile vor fi redeschise când va fi posibil din punct de vedere medical. Este foarte complicat pentru că, de fapt, școlile nu sunt deschise sau închise de Ministru Sănătății ci de autoritățile locale.

Nu ministrul decide oricum, probabil că domnul Cîmpeanu va vrea să le redeschidă, doar că administrația publică decide.

Din punctul meu de vedere, școlile ar fi trebuit și trebuie să fie deschise pentru că avem deja o presiune mult prea mare, atât pe profesori cât și pe elevi și studenți. Școlile ar trebui să fie deschise, dar pentru asta să se găsească niște măsuri de siguranță ca în toate celelalte state”, a conchis politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *