Skip to content
Politică

Temerile americanilor. Un șef al serviciilor de informații din SUA face dezvăluiri

Coordonatorului serviciilor americane de informații, James Clapper, consideră posibilă revenirea la o formă de „Război Rece” între SUA și o Rusie hotărâtă să își apere statutul de mare putere mondială.

„Multe dintre acțiunile agresive” ale Rusiei din acest moment pentru a-și apăra „statutul de mare putere mondială” ar putea continua, iar noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece”, a declarat el în cadrul Comisiei pentru forțe armate din Senat.

„Rușii sunt paranoici în privința NATO. Sunt foarte preocupați că ar putea fi blocați în capacitățile lor de acțiune”, a declarat Clapper.

Ei sunt foarte, foarte preocupați în privința apărării antirachetă occidentale și de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială”, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informații.

Președintele rus Vladimir Putin este „primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus”, a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.

Iar intervenția rusă în Siria este „prima folosire semnificativă după decenii” a unei forțe expediționare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el.

Rusia a dus de asemenea „războiul de informații la un nou nivel”, „publicând informații false sau înșelătoare pentru a discredita Occidentul”, sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină „confuze”, a adăugat el.

În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia își dezvoltă potențialul de atacuri cibernetice, cu dorința în special „de a ținti infrastructura cheie” (rețele de electricitate, de transport etc.).

„Operațiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane”, a subliniat Clapper, potrivit realitatea.net.

Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a reamintit el.

1 comentariu la “Temerile americanilor. Un șef al serviciilor de informații din SUA face dezvăluiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *