Temerile internaționale nu sunt justificate: România este un stat european, membru NATO, unde democrația funcționează

© MApN

Presa internațională își exprimă îngrijorarea cu privire la victoria ultranaționalistului Călin Georgescu. „România ar putea aluneca în tabăra pro-Moscova, care și așa este în creștere”, notează Politico. Ceea ce ignoră jurnaliștii occidentali este faptul că sistemul democratic din țara noastră nu conferă puteri absolute președintelui, separarea puterilor în stat fiind una din pârghiile prin care funcționăm eficient după căderea comunismului.  

„Georgia, Moldova, și acum România? Alarmă sună la Bruxelles după ce un candidat de extremă dreaptă, pro-Rusia, a venit de nicăieri pentru a câștiga duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu declanșează temeri că Moscova ar putea încerca să atragă România, membru NATO și UE, un grup de 19 milioane de oameni din Europa Centrală și de Est, în tabăra sa.

(…)Dacă și Bucureștiul ar vira spre o cale mai anti-UE, pro-rusă, ar submina grav capacitatea UE de a funcționa, îngreunând construirea consensului între țările membre.”, mai scrie Politico.

Aceste temeri nu sunt însă justificate. Dacă țări precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, au probleme majore legate de statul de drept și înclinațiile proruse, în România mesajul „putinist” nu este agreat de marea majoritate a populației.

Pe asta a pus accent și Elena Lasconi, în primul său discurs important la o zi după alegeri, când a susținut că mulți dintre cei care l-au votat pe Călin Georgescu nu au știut de orientarea prorusă a acestuia. Este de așteptat ca până la turul doi de scrutin, mulți dintre cei care au dat un vot neinformat, din spirit de frondă, să dea un vot util și în cunoștință de cauză.

Politico îl mai citează și pe Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe, care confirmă importanța României în planurile Rusiei.

„Dacă urmărești ceea ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei. Planul lor este de a tăia România de Marea Neagră… este obișnuitul manual rusesc”, spune Milan Nič.

Rusia însă nu a reușit nici măcar să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră, nu se pune problema să aibă succes cu România. Unul din pilonii strategiei NATO cu privire la țara noastră vizează tocmai întărirea flancului de la Marea Neagră.

Doar anul acesta, la „Sea Shield 24”, au participat trupe din 12 țări aliate, mii de militari și zeci de nave, în cadrul celui mai mare exercițiu de acest gen desfășurat în zonă. De asemenea, la Mihail Kogălniceanu, pe lângă unitatea veche, se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, pe o suprafață de 2800 de hectare.

Jurnaliștii de la Politico mai clamează că suveranistul Georgescu a criticat prezența scutului antirachetă american în România și l-a descris pe Putin drept „un om care și-a iubit țara.

Am mai putea completa delarațiile noului român care ne face de tot râsul cu: „Nașterea prin cezariană e o tragedie. Se rupe firul divin”, „Nanotehnologia din alimente intră ca-n calculator”, „M-am întâlnit la ONU cu o ființă non-umană”.

 

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: