Skip to content
Meteo

Temperaturi record în Europa de vest. Metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem îşi modifică forma

realitateaoltului.ro

Temperaturi record de căldură absolută au fost înregistrate miercuri în Belgia, Olanda şi Germania, însă, potrivit meteorologilor, ce e mai rău urmează astăzi, în Europa Occidentală, relatează AFP. Temperatura este atât de ridicată, încât metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem îşi modifică forma, iar angajaţii municipali pulverizează apă pentru a le răci, scrie adevarul.ro.
Nou record de temperatură în Germania! Cu 40,5 grade Celsius, recordul precedent de 40,3 grade Celsius (Kitzingen, 5 iulie 2015) pentru întreaga Germanie, a fost doborât astăzi la Geilenkirchen!”, a anunţat miercuri seară pe Twitter serviciul meteorologic german (DWD).

În Olanda, în cursul după-amiezii, mercurul din termometre a urcat până la 38,8 de grade Celsius la Gilze Rijen, în sud, şi până la 39,2 grade Celsius la Eindhoven. Cel mai recent record data din 1944, când au fost 38,6 grade Celsius, potrivit institutului regal de meteorologie din Olanda.

Postul local de televiziune RTV Oost a decis să ofere spectatorilor o „tele-răcorire” prin transmiterea în sistem live streming a unor imagini de arhivă cu peisaje hibernale.

Câteva sute de porci au murit în noaptea de marţi spre miercuri la o fermă din Middelharnis, în vestul Olandei, din cauza căldurii şi a unei defecţiuni a sistemului de ventilaţie, potrivit media locale.

Şi în Belgia, unde a fost declanşat în premieră ”codul roşu” de caniculă, a fost înregistrat un record istoric. O temperatură de 39,9 grade Celsius a fost consemnată, miercuri, la baza militară Kleine-Brogel din nord-est, a indicat David Dehenauw de la institutul regal de meteorologie din Belgia. Aceasta este „cea mai ridicată temperatură de la începutul observaţiilor, în 1833„, a subliniat el.

Catedrala Notre-Dame din Paris ar putea fi afectată

Ce este mai rău urmează, au avertizat meteorologii care au prognozat o nouă creştere a temperaturilor până vineri. Astfel, ar putea veni rândul Parisului să doboare, joi, recordul de căldură stabilit în 1947 – 40,4 grade Celsius, notează AFP.

În Franţa, nivelul de avertizare de caniculă, până acum „portocalie” în majoritatea teritoriului, a fost ridicată la „roşu” în partea de nord, inclusiv în capitală.

Premierul Édouard Philippe a solicitat „acordarea unei atenţii deosebite pesoanelor izolate”. Temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius în nord-estul Franţei şi ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius la nivel local.

Pe fondul caniculei, un tren Eurostar în care se aflau cel puţin 600 de pasageri s-a defectat miercuri şi a rămas blocat timp de două ore lângă oraşul Halle. O parte dintre vagoane au rămas în tunel, în întuneric, iar altele s-au oprit în afara tunelului, în plin soare.

În Franţa au fost raportate cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de caniculă. De altfel, este unul dintre statele cel mai afectate de valul de caniculă, temperaturile depăşind 40 de grade în mai multe regiuni.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la Paris – 40,4 grade Celsius, în 1947 – ar urma să fie depăşită joi, când sunt prognozate 42 de grade Celsius. Autorităţile au emis alerte cod roşu.

Arhitectul-şef al catedralei Notre-Dame din Paris, Philippe Villeneuve, a declarat miercuri că temperaturile ridicate înregistrate în aceste zile în capitala Franţei ar putea slăbi structura monumentului, grav afectat de un incendiu în luna aprilie.    Arhidieceza Vienei: „Biserica vă răcoreşte”

Arhidieceza Vienei a publicat temperaturile din diferite biserici din capitala austriei, invitând oamenii la o pauză de „răcoare şi linişte” în lăcaşurile sale de cult, scrie AFP.

În condiţiile în care mercurul a urcat la 31 de grade în centrul istoric al Vienei, o confortabilă temperatură de 24 de grade aştepta vizitatorii între zidurile seculare ale Ausgustinerkirche. Cei care s-au adăpostit în biserica din Altlerchenfeld, în arondismentul 7, au descoperit o temperatură de 20 de grade.

Arhidieceza Vienei a publicat temperaturile din 30 de lăcaşuri de cult din capitală şi împrejurimi, în cadrul unui program intitulat „Biserica vă răcoreşte”.   „Dacă e prea cald la voi acasă sau pe stradă, bisericile sunt (încă) agreabil de răcoroase! Şi calme, de asemenea. Este bine să te aşezi şi să te odihneşti”, spune arhiepiscopul Vienei, cardinalul Schönborn.

Seceta s-a instalat în Germania   În Germania, întreaga ţară este sub incidenţa unei alerte de caniculă. Lacurile şi râurile sunt deosebit de căutate de oamenii care vor să se răcorească, tendinţă care a făcut şi victime. Începând de marţi, trei persoane aflate la scăldat s-au înecat.

Seceta afectează toate regiunile din Germania, în special partea de nord a ţării, iar fermierii, la fel ca anul trecut, se aşteaptă la rezultate catastrofale în agricultură. Valori de temperatură şi mai ridicate sunt prognozate pentru ziua de joi, când mercurul ar putea urca în termometre până la 41 de grade Celsius, depăşind recordul înregistrat în 2015 în Bavaria, de 40,3 grade Celsius.   Şi în Marea Britanie ”ar putea fi depăşit recordul de caniculă din iulie, de 36,7 grade Celsius, şi există chiar şi posibilitatea de a doborî recordul absolut, de 38,5 grade Celsius’‘, a indicat serviciul britanic de meteorologie, Met Office.

În Londra, poliţia caută trei persoane date dispărute după ce s-au scăldat în Tamisa, notează AFP. Autorităţile din Luxemburg au anunţat că vor declanşa o alertă roşie de caniculă.   Şi Italia este afectată de căldura extremă, iar autorităţile au ridicat miercuri alerta la nivelul 3 („buletin roşu”) pentru cinci oraşe – Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.

Jumătate din teritoriul Elveţiei se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie din această ţară prognozează o „dezgheţare importantă în zonele montane înalte„, care s-au confruntat miercuri cu o situaţie de izotermie de 0 grade Celsius la o altitudine neobişnuit de ridicată, de 4.800 de metri.

În Portugalia, sute de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu de pădure, care a afectat zile în şir regiunea Castelo Branco. Şi în Spania autorităţile au emis cod roşu la Zaragoza, provincie afectată de incendii devastatoare luna trecută. De altfel, autorităţile au avertizat că riscul de incendii este ridicat în Spania şi în Portugalia.

Recordurile de temperatură datau din secolul al XIX-lea, iar temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad de la industrializare. Potrivit institutului de climatologie din Postdam, cele mai fierbinţi cinci veri din anul 1500 şi până în prezent s-au înregistrat toate în secolul XXI. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că încălzirea rapidă legată de folosirea unor combustibili fosili are implicaţii serioase asupra stabilităţii climei planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *