Skip to content
Politică

Tenacitate în lumea teroristă. Statul Islamic recrutează specialişti occidentali

Gruparea extremista Statul Islamic reuseste sa atraga in randurile sale medici, ingineri sau informaticieni din Occident, din tari precum Franta, Marea Britanie sau Australia. Cum sunt convinsi acesti specialisti formati in democratii sa se alature „califatului”?

Randurile Statului Islamic nu sunt compuse numai din luptatori si martiri. Pe calea jihadului o iau si medici, ingineri, informaticieni si studenti. Inca din primul sau discurs, in iunie 2014, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a invitat savantii si expertii sa se alature gruparii in teritoriile controlate in Irak si Siria pentru a construi califatul. Apelul este reluat si in revista de propaganda a gruparii, Dabiq, scrie Le Figaro, citat de Ziare.com.

Statul Islamic recruteaza din toate profesiile: medici pentru ingrijirea luptatorilor raniti, ingineri care sa conduca rafinariile de petrol sau care sa creeze explozibili, jurnalisti si experti in comunicare care sa difuzeze propaganda terorista sau administratori care sa asigure buna functionare a califatului.

Cei patru ani de conflict din Siria au dus la exodul sirienilor si irakienilor calificati. Romain Caillet, cercetator si specialist in probleme islamiste, spune ca in Siria, spre exemplu, nu erau decat noua psihiatri inainte de conflict si au plecat toti in strainatate in 2012. Jumatate din medicii din Homs fugisera si ei pana la acea data. Avansul gruparii nu a facut decat sa accelereze plecarile.

Pentru a contracara penuria, Statul Islamic s-a lansat intr-o campanie de recrutari tintite. Pe retelele de socializare, fotografii si inregistrari video demonstreaza calitatea echipamentelor spitalicesti si scolilor de medicina. Cei care au plecat deja, precum un medic australian, promoveaza gruparea jihadista si „avantajele” de a lucra pentru aceasta.

Se pare ca sunt cautate si femeile cu studii superioare, cu doctorate si masterate, pentru posturi importante in administratie, dar si in comunicare, jurnalism, gestiunea retelelor de socializare.

Un alt specialist in islam, Mathieu Guidere, a identificat trei categorii de licentiati atrasi de Statul Islamic:

1) Cei care nu si-au gasit un loc de munca – informaticienii, spre exemplu, pot castiga si 7000 de dolari pe luna lucrand pentru Statul Islamic.

2) Cei care au un loc de munca dar nu au o situatie prea buna – Statul Islamic le ofera „perspective”.

3) Cei care se simt discriminati – acestia pleaca din tara lor la Statul Islamci cu credinta ca vor fi mai bine acceptati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *