Tendință îngrijorătoare în IT, remarcată în România

Sursa foto: Unsplash

„Există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc” – se arată într-un studiu al cercetătorilor Universității Babeș-Bolyai. În SUA, companiile continuă valul de disponibilizări în contextul dezvoltării inteligenței artificiale (AI).

Cercetătorii de la Romanian Economic Monitor (REM), o platformă de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), susțin că „evoluția efectivului de salariați în domeniul IT din România va putea ajunge la o stagnare sau ar putea să aibă chiar o scădere ușoară în 2024”.

Cauzele acestei evoluții vin pe fondul unor tendințe internaționale. „Piața globală a tehnologiilor informatice înregistrează o încetinire evidentă, iar efectele acestei încetiniri se resimt și în România. Pentru a înțelege schimbările din industria IT românească, este imperativ să analizăm evoluțiile din piața americană, deoarece acestea au un impact decalat în timp, dar semnificativ și pe piața autohtonă”, se arată în studiu.

Economia SUA surprinde prin rezistența sa, adăugând 353.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, mult peste estimările economiștilor. Astfel, se remarcă boom-ul inteligenței artificiale care continuă să se dezvolte într-un ritm rapid, iar indicele Nasdaq, cu o puternică componentă tehnologică, a crescut cu peste 8% doar de la începutul acestui an.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: