Skip to content
Politică

Tenebrele mitingurilor PSD: cum vrea Dragnea să păcălească SUA și Bruxelles-ul EXCLUSIV

paginadepolitica.ro
" "

Potrivit surselor PSnews.ro, scopurile mitingului PSD de la Craiova (programat sâmbătă, 9 decembrie) sunt multiple, vizând atât „ținte” interne, cât și externe. În principal, se încearcă acreditarea ideii că ar exista un așa-zis „stat paralel” (dușmanul extren), că mutilarea Legilor Justiției ar reprezenta o necesitate reală și urgentă și că infractorul condamnat Liviu Dragnea (judecat în alte două dosare DNA) ar beneficia de o largă susținere populară, dar și de întregul sprijin al liderilor PSD, deși, în realitate, formațiunea este măcinată de numeroase nemulțumiri și răfuieli intestine, riscând să piardă guvernarea pe fundalul războiului Dragnea-Tudose.

Cum vrea Dragnea să păcălească SUA și Bruxelles-ul

" "
" "

Nu în ultimul rând, aceleași surse ne-au dezvăluit că, preconizând un nou val de critici din partea oficialilor SUA și UE (în perspectiva apropiatei mutilări a Legilor Justiției, acțiune declanșată de „supercomisia” Iordache), Dragnea și fidelii săi doresc să transmită un mesaj extern, prin intermediul viitoarelor mitinguri: că situația din România ar fi similară cu cea din Polonia, unde conservatorii au declanșat o amplă reformă a Justiției, care, deși a scandalizat Bruxelles-ul, a fost implementată aproape în totalitate. Facem precizarea că, spre deosebire de coaliția PSD-ALDE, care încearcă să salveze aparențele unei mutilări cu adresă prin importarea unei tematici externe, conservatorii de la Varșovia au anunțat oficial încă din programul de guvernare ce planuri au cu Justiția, le-au urmat întocmai și, contrar situației din România, se bucură de o largă susținere populară.

Lipsa legitimității

În realitate, dincolo de strădania PSD de a captura o temă europeană și de a mima o explicație (pentru Bruxelles și SUA) privitoare la demersul de mutilare a Legilor Justiției, contextul din Polonia este diametral opus de cel din România. În Polonia, acțiunea (care comportă destule diferențe în raport cu situația de la București) a fost anunțată în programul de guvernare și, drept urmare, a fost votată de electorat, în deplină cunoștință de cauză, ceea ce îi conferă o legitimitate pe care PSD și ALDE nu o au, oricâte mitinguri ar regiza.

Ordin prin gura adjunctului Ștefănescu

Sursele citate ne-au precizat că, duminică, Liviu Dragnea (retras degrabă din prim-planul politic cotidian, după „nucleara” Departamentului de Stat al SUA) și-a convocat apropiații și a lansat directiva (prin gura lui Codrin Ștefănescu) organizării mitingului de la Craiova. Dragnea și adjuncții nu au hotărât încă dacă vor fi aranjate mai multe manifestații în weekend-ul viitor, deoarece există mulți lideri PSD care nu sunt de acord cu astfel de acțiuni. De asemenea, există temeri că manifestațiile de partid (care nu pot fi întreținute mai mult de câteva ore, întrucât implică numeroase costuri pentru participanți și transportul acestora spre orașe) vor comporta un efect de bumerang, facilitând creșterea în intensitate a protestelor #Rezist. Vă amintim că, de-a lungul ultimului an, Codrin Ștefănescu a amenințat în permanență cu organizarea unui mega-miting care va putea fi admirat de pe Marte.

De ce la Craiova

În condițiile în care ministrul Olguța Vasilescu a rămas unul dintre puținii lideri 100% fideli lui Liviu Dragnea (în principal, din rațiuni de DNA), alegerea Craiovei ca prim loc al demonstrației PSD este firească, mai ales că șeful social-democraților nu dispune de prea multe alternative. Actualmente, organizațiile PSD din Olt și Dolj sunt cele mai puternice din partid și (alături de Teleorman, firește) sunt singurele filiale care îl susțin frenetic pe Dragnea. Deși are demnitari în Guvernul Tudose, PSD Constanța nu poate aduce la fel de mulți participanți la miting ca Oltul și Doljul. Pentru neinițiați, precizăm că nici în vremurile de glorie ale baronului Radu Mazăre (care tocmai s-a ales cu nou dosar DNA), PSD Constanța nu aducea mai mult de 15-20 de autocare cu participanți plătiți cărora le asigura și masa.

Lanțul suspiciunilor pesediste. Situația din teritoriu

La Giurgiu și la Dâmbovița, Liviu Dragnea nu poate controla eventualele jocuri de glezne ale baronilor, întrucât Niculae Bădălău și Adrian Țuțuianu nu mai fac parte, de câteva luni bune, dintre fidelii săi, și nici nu se mai îngrămădesc în fața camerelor de luat vederi ca să-și declare susținerea pentru șeful de partid. Totodată, Dragnea nu are cum să se încreadă în aportul PSD Brăila, întrucât este vorba despre fieful premierului Mihai Tudose, unde nemulțumirile mocnesc de luni de zile. Nici la Mehedinți situația nu este definitiv pro-Dragnea, în condițiile în care Eugen Nicolicea nu face parte din gruparea fidelilor actualui șef, fiind considerat prea apropiat de ex-vicepremierul Gabriel Oprea, un mai vechi inamic al lui Dragnea. Potrivit surselor PSnews.ro, PSD Vâlcea și PSD Argeș joacă la două capete, ca întotdeauna, în timp ce pesediștii din Hunedoara și Gorj încap, în prezent, doar în două autocare, după ce au pierdut alegerile locale (Primăria Deva și Primăria Târgu Jiu). La Timiș și la Caraș Severin au izbucnit primele nemulțumiri anti-Dragnea, în momentul demiterii lui Sorin Grindeanu prin moțiune de cenzură. De asemenea, filialele PSD din Transilvania nu sunt relevante în aritmetica viitoarelor mitinguri, iar filialele din Moldova (unde baronul Marian Oprișan rămâne cea mai sonoră voce) sunt extrem de nemulțumite din pricina slabei reprezentări în Guvern. Nici Viorel Hrebenciuc (fost mare păpușar al PSD, încă influent în Moldova) nu se numără deloc printre fanii lui Dragnea.

Paradox dâmbovițean: colaboratori și rivali

O situație diferită se înregistrează în București-Ilfov, în contextul tandemului Firea-Pandele și al celor șase primari pesediști de sectoare. Conform surselor PSnews.ro, indiferent de pactizarea conjuncturală anti-Tudose, Liviu Dragnea este conștient că Gabriela Firea este în cărți pentru o viitoare președinție a PSD și, totodată, știe că edilul Bucureștiului este (potrivit sondajelor de opinie) o „soluție” pentru prezidențialele din 2019. Semn că nu iese fum fără foc, aceste scenarii sunt vehiculate în interiorul PSD mai abitir decât în mass-media.

București, inima #Rezist

Rolul celor șase primari PSD ai sectoarelor este diminuat inevitabil de faptul că Bucureștiul a fost, este și rămâne inima celor mai ample proteste #Rezist. Sursele PSnews.ro ne-au explicat că principalii edili de la care Dragnea așteaptă aducerea de participanți la eventualele mitinguri din Capitală (deși foarte multe voci critică în partid această intenție!) sunt Daniel Florea, de la Sectorul 5 (secondat de foștii „strategi stradali” ai lui Marian Vanghelie, care de regulă se ocupă de campaniile PSD din cartierele Rahova și Ferentari), Daniel Băluță (primarul Sectorului 4) și Gabriel Mutu (Sectorul 6).

Operațiunile subterane ale PSD Sector 5

Facem precizarea că, în mod „tradițional”, PSD Sector 5 aduce cei mai mulți participanți la mitingurile din Capitală, organizația făcându-se remarcată cu prilejul lansării candidaturii lui Victor Ponta, în 2014, pe stadionul Național Arena, la mitingul organizat de Antena 3 în fața Palatului Parlamentului, precum și la protestele de iarna trecută de la Palatul Cotroceni. Tot PSD Sector 5 s-a ocupat (via adjunctul Codrin Ștefănescu) de comasarea la DNA a vlăjganilor care au bruscat protestatari, pe motiv că îl „protejau” pe Liviu Dragnea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *