Skip to content
Coronavirus

Tensiunea crește înaintea unui summit european crucial

Romania libera

„UE are nevoie de toată puterea sa de foc” pentru a răspunde crizei economice generate de coronavirus, „în special prin intermediul emiterii de titluri de Stat comune”, a spus premierul Conte într-un interviu pentru „Sueddeutsche Zeitung”, preluat de Rador.

Premierul italian a insistat că „trăim cel mai mare șoc de după război” și „Europa trebuie să dea un răspuns acestei crize”.

”Până acum” – a deplâns ”Conte – multe țări europene nu s-au uitat decât la propriile avantaje”. Germania înregistrează „un bilanț comercial superior față de ce prevăd normele UE„, iar cu acest excedent nu acționează ca locomotivă, ci ca o „frână pentru Europa”, a apreciat premierul. El nu a uitat nici de Țările de Jos, un alt oponent feroce al titlurilor comune sau eurobondurilor.

”Cu așa-zisul dumping fiscal, ei atrag mii de multinaționale, care își mută sediile acolo și obțin un flux masiv de venituri fiscale, care sunt sustrase de la alți parteneri din Uniunea Europeană: 9 miliarde de euro în fiecare an„, afirmă Conte

Cu alte cuvinte, Germania și Țările de Jos s-ar afla fix la polul opus față de economiile sudice: au acumulat avantaje, inclusiv excedente comerciale și bugetare, pe care acum ar trebui să le împartă cu cei mai dezavantajați, care au acumulat deficite și datorii. Evident, de dragul proiectului european.

Revenind la afirmațiile lui Conte, Mecanismul European de Stabilitate – până acum sursa agreată a programelor de revenire economică – are o reputație proastă în Italia.

Premierul italian invocă aici experiența grecilor, cărora le-au fost cerute sacrificii, spune el, ”inacceptabile pentru a obține creditele”.

Totuși, este de precizat aici că Grecia a acceptat inacceptabilul și a reușit să revină pe linia de plutire, grație eforturilor și sacrificiilor extraordinare ale poporului – dar și pentru că a fost iertată de o mare parte din datorii.

Premierul italian a insistat pe faptul că neîncrederea din ce în ce mai mare a italienilor în UE provine din faptul că ”ne simțim abandonați tocmai de țările care beneficiază de această Uniune”.

Primul ministru Giuseppe Conte a mai spus că a purtat o conversație telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de Consiliului European, programat pentru joi.

Trebuie să spunem că Italia nu este singură în demersul ei legat de un răspuns comun european la criza economică . Guvernul spaniol va propune la rându-i partenerilor să creeze un fond de redresare de 1,5 trilioane de euro pentru țările cel mai grav lovite de criză.

Franța, la rândul ei, este angajată în această direcție.  Președintele Macron a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că discută intens cu cancelara Merkel și premierul neerlandez Mark Rutte. El a insistat, în interviu, asupra importanței cruciale a momentului. Să nu uităm că Franța s-a numărat printre cele nouă state membre ale zonei euro care au cerut emiterea de eurobonduri.

O știre Reuters transmite că Angela Merkel ar fi, în cele din urmă, deschisă ideii de finanţare a relansării economice printr-un buget mai mare şi emiterea de bonduri comune prin Comisia Europeană. Presiunile par să dea rezultate. Dar să vedem ce va fi joi, potrivit rfi.ro.

2 comentarii la “Tensiunea crește înaintea unui summit european crucial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *