Skip to content
Politică

Tensiuni în coaliție. Florin Cîțu se opune suprataxării marilor companii: ”Nu este un comportament normal”

Inquam Photos / George Călin

Liderul PNL Florin Cîțu, fost premier, dezaprobă ferm propunerea UDMR și PSD de introducerere a unei taxe suplimentare de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii.

„Sa stiti ca in timpul crizei aceste companii pe care vrem sa le penalizam azi au platit si in avans sa avem bani la buget. Au fost multinationale care au platit in avans la buget sa avem bani de pensii si salarii. Nu cred ca este un comportament normal sa vii azi sa penalizezi aceste companii. Astept in continuare explicatii si trebuie sa discutam cu mediul de afaceri. Si sa stiti ca mediul de afaceri este intelegator, la discutiile privind majorarea salariului minim, ei doreau o crestere de 6%-8% la salariu si am ajuns la 11% si companiile au inteles necesitatea, deci lucrurule se pot face dar trebuie sa ai discutii cu cei pe care vrei sa-i penalizezi”, a declarat Florin Cîțu, la sosirea la ședința coaliției de guvernare.

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a precizat marţi că taxa de 1% din cifra de afaceri, pe care a propus-o în coaliţia de guvernare, va avea ca destinaţie investiţii în domeniile prioritare, cum sunt sănătatea şi educaţia.

„Este o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie, să mai aduci la buget nişte sume cu care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar, în acelaşi timp, trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Eu am propus această taxă, nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Au existat mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii mai greu. Eu propun o taxă de 1% din cifra de afaceri pe anul 2021, pe un an de zile, care înseamnă un venit important şi care va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţie, domenii prioritare, nu cheltuieli permanente”, a declarat Kelemen Hunor pentru AGERPRES.

Preşedintele UDMR a arătat că, la ora actuală, partenerii din coaliţie de la PNL sunt mai reticenţi faţă de această propunere, dar discuţiile vor continua.

„Dacă ajungem la un consens, se face, dacă nu se ajunge la un consens, atunci trebuie o altă sursă de venit, fiindcă nimeni nu doreşte o creştere a taxelor. Este ceva temporar şi precis pentru acele firme care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, firme de stat şi firme private. Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate de pe urma căreia faci profit, dar trecem printr-o perioadă grea”, a afirmat vicepremierul.

Kelemen Hunor consideră că, prin discuţii cu mediul de afaceri, se poate stabili o soluţie, se poate merge pe diferite variante.

„A fost o propunere, o direcţie de acţiune. Se poate merge apoi pe deductibilităţi, se pot găsi modalităţi prin care firmele să fie ajutate pe termen mediu şi chiar lung, dar în acest moment avem nevoie de resurse bugetare, iar această taxă este una dintre resursele posibile”, a concluzionat liderul UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *