Skip to content
Politică

Tensiuni în coaliție pe legea care ar crește la un milion de euro pragul pentru achizițiile publice fără licitație. Ciolacu: PSD nu susține acest proiect

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat luni, pentru HotNews.ro, că proiectul prin care se majorează la un milion de euro pragul pentru achizițiile publice fără licitație nu va avea susținerea partidului său pentru adoptare în Parlament.

„Nu a fost o inițiativă discutată în cadrul grupului parlamentar. PSD nu susține acest proiect de lege”, spune președintele PSD.

137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care propun ca achizițiile de lucrări publice să poate fi făcute fără licitație dacă se încadrează în pragul de 1 milion de euro.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat și modifică esențial articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care face referire la pragurile pentru achiziții directe fără licitație.

În expunerea de motive inițiatorii susțin că este nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid banii europeni din PNRR Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul propune următoarele modificări:

– achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

– achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

– în cazul achiziției directe autoritatea contractantă are obligația de a consulta minim trei operatori pentru achizițiile a cărora valoare estimată este mai de 130 000 de lei pentru produse și servicii respectiv 500 000 de lei pentru lucrări.

– dacă în urma consultării autoritatea respectivă (n. red Consiliul Județean, primărie, minister) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

Mai mult de atât, Curtea Conturi n-ar mai avea atribuții de a verifica modul în care au fost făcute achizițiile publice. Astfel, proiectul de lege elimină Curtea de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni și o înlocuiește cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (instituție în subordinea Guvernului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *