Skip to content
Societate

Tensiuni în diaspora înainte de 10 august. Asociația Românilor din Italia acuză politizarea protestului și anunță că nu participă / Organizator: N-am invitat niciun politician în Piața Victoriei

Inquam Photos / George Calin

Cu câteva zile înainte de 10 august, dată la care este anunțat un protest masiv al diasporei în Piața Victoriei, o asociație a românilor din Italia, ARI, anunță public că nu va participa la manifestație, acuzând politizarea demersului.

”Membrii Asociației Românilor din Italia și mulți români consideră că acest protest este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Promovarea mitingului are un puternic caracter partizan politic. În același timp, autori cunoscuți sau necunoscuți instigă pe rețelele de socializare la ură, dezbinare și violență. Asociația Românilor din Italia respinge astfel de practici și îndeamnă la respect față de toți cetățenii români”, se arată în comunicatul ARI.

Reprezentanții asociației consideră toate partidele și politicienii care s-au succedat la guvernare din 1990 până în prezent sunt responsabili, într-o proporție mai mare sau mai mică, de starea de permanentă tensiune și sărăcie în care se află România.

”Desigur că membrii noștri au opțiuni politice pe care și le exprimă atunci când li se oferă condițiile necesare, ceea ce nu s-a întâmplat nici la alegerile din 2009, nici la cele din 2014 și nici la ultimele alegeri parlamentare. Nemulțumirile politice se exprimă la urne. Avem multe de spus partidelor, dar o vom face la vot, pentru noi, nu în piețe, pentru profitorii politici”, mai spun cei de la ARI.

De altfel, această asociație a refuzat să participe și la mitingul din 10 august 2018, pe care l-au considerat atunci ”o provocare politică cu potențial exploziv de mare risc”.

ARI susține, de asemenea, că tragedia de la Caracal este folosită politic de organizatorii protestului din 10 august 2019.

”Nu dorim să fim parte la un asemenea scenariu. Suntem alături de familiile Alexandrei și Luizei și transmitem tot suportul nostru. Chemăm politicienii să se abțină de a se folosi de drame personale pentru a-și promova interesele electorale de partid”, se mai arată în comunicat.

Organizatorul protestului: ”Vom avea toleranță zero față de violențe”

Tommy Tomescu, medic stomatolog în Londra, Marea Britanie, organizatorul protestului din 10 august 2019, respinge ideea că manifestația din Piața Victoriei ar avea vreun iz politic și susține că nu a auzit niciodată de Asociația Românilor din Italia (ARI).

”Nu am invitat niciun politician la acest protest. De asemenea, nu este implicat niciun partid în organizarea evenimentului din Piața Victoriei. Până în acest moment nu am nicio informație că vreun om politic și-ar fi manifestat vreo intenție să participe sau să vorbească acolo. Și nici nu ne-am dori acest lucru”, a declarat Tommy Tomescu pentru PSnews.

Cât despre ARI, organizatorul protestului din Piața Victoriei spune că nu a auzit niciodată de această asociație și nici de vreunul dintre reprezentanții ei.

Tommy Tomescu susține că are informații despre acte de violență care s-ar pregăti pe 10 august, dar pe care organizatorii vor încerca să le preîntâmpine.

”Vom avea toleranță zero față de violență. Avem deja în vedere anumite persoane care prezintă risc și vom acționa în consecință, cu câteva zile înainte. Cum s-a întâmplat și anul trecut cu acea persoană care se pretindea organizatorul protestului și care s-a dus la o televiziune și a anunțat că vor fi violențe. Acelei persoane i s-a pus interdicție de a călca în Piața Victoriei. De data aceasta nu mă aștept să iasă haos ca anul trecut pentru că va exista un nivel de coordonare al organizatorilor mai ridicat”, a adăugat Tommy Tomescu.

Cine este în spatele Asociației Românilor din Italia

Despre Asociația Românilor din Italia (ARI) se știu puține lucruri. De altfel, și pagina de Facebook a asociației are doar 4.000 de like-uri și câte 2-5 like-uri la postare, deși în Italia trăiesc și muncesc 1,2 milioane de români, iar ARI pretinde că-i reprezintă pe toți.

Președintele ARI este Eugen Terteleac, care mai este președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Românilor din Italia, dar și președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), filiala Italia, organizație condusă de Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, victima tragediei de la Caracal.

La 12 iunie 2011, în calitate de președinte ARI, Eugen Terteleac i-a înmânat diploma de onoare lui Ion Iliescu, urmând să-i acorde aceeași distincție și lui Victor Ponta pe când acesta era președintele PSD.

De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2009, ARI, prin vocea lui Eugen Terteleac, le cerea românilor din Italia să voteze cu candidatul PSD, Mircea Geoană, pe motiv că ”mulți europarlamentari PSD ne-au luat apărarea la Bruxelles”.

1 comentariu la “Tensiuni în diaspora înainte de 10 august. Asociația Românilor din Italia acuză politizarea protestului și anunță că nu participă / Organizator: N-am invitat niciun politician în Piața Victoriei

  1. Terteleac omul PSD, a incercat sa scoate Realitatea Tv din grila din Italia, nu a reusit pt ca au intervenit alti romani adevarati!!! Asta e sub mana si influenta cumpanasului!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *