Tensiuni în Orientul Mijlociu: Iran pare să aibă binecuvântarea rusă și chineză pentru următorul atac

Sursa foto: Radio France

Analistul politic Mihai Isac a subliniat pentru PS News, faptul că niciun stat majoritar musulman sunit nu are o politică atât de dură față de Israel așa cum este cea promovată de Teheran. „Următorul atac iranian împotriva statului Israel ori al aliaților săi nu va face decât să prelungească acest conflict pe mai multe generații”, spune Isac.

„Amenințările Republice Islamice Iran la adresa Israelului îngrijorează cancelariile occidentale nu atât datorită capacității iraniene de a provoca pierderi ireversibile statului evreu, ci din cauza posibilităților de ripostă ale autorităților de la Ierusalim.

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să își intensifice eforturile pentru stabilizarea situației de securitate din regiune. În viziunea acestuia, încheierea unui armistițiu în zona Gaza între Israel şi mişcarea teroristă Hamas ar fi primul pas.

Șeful diplomației americane a menționat că SUA depun toate eforturile pentru preveni intensificarea confruntării militare dintre Ierusalim și Teheran. Eforturile SUA se datorează și faptului că serviciile de informații americane știu foarte bine capacitățile de lovire în adâncime ale Statului Israel, care pot lovi cu ușurință orice țintă de pe teritoriul controlat de Teheran, direct ori indirect, prin entitățile teroriste proxy pe care le controlează.

O serie de anchete publicate de mass-media internațională au arătat faptul că forțele armate israeliene au și capacități nucleare, cu lansare de pe instalații dedicate ori de către aviația militară israeliană, una dintre cele mai temute din lume.

Statul Israel și-a dezvoltat în ultimele decenii și capacități navale semnificative, inclusiv submarine, care joacă un rol activ în proiectarea puterii israeliene.

Atacul iranian din aprilie 2024, în care au fost lansate peste 350 de drone şi rachete de pe teritoriul iranian, sirian, irakian, yemenit și libanez a fost neutralizat de către sistemele de apărare ale Israelului şi de aliaţii săi occidentali, fără a fi semnalate pagube majore. Respectiva demonstrație de forță a fost mai mult un spectacol pentru lumea musulmană și a avut rolul de a consolida rolul Republicii Islamice Iran de lider al lumii musulmane în întregimea sa, fără a ține seama de diferențele dintre lumea sunită și cea șiită.

Actuala situație de securitate din Orient, în opinia lui Isac, ar trebui studiată de toate statele pentru a împiedica repetarea acesteia și în alte părți ale lumii.

„În acest moment, niciun stat majoritar musulman sunit nu are o politică atât de dură față de Israel așa cum este cea promovată de Teheran, iar regimul ayatolahilor este fata să dinamiteze orice demers de pace pentru a își consolida acest statut. Următorul atac iranian împotriva statului Israel ori al aliaților săi nu va face decât să atragă un răspuns pe măsură care va duce la prelungirea acestui conflict pentru mai multe generații.

Republica Islamică Iran pare să aibă binecuvântarea rusă și chineză pentru următorul atac împotriva Statului Israel, iar actuala situație de securitate din Orient trebuie studiată de statele democratice în detaliu pentru a fi evitată apariția unor situații similare în alte regiuni ale planetei”.

Mihai Isac semnalează faptul că terorismul a devenit un mod de viață impus tinerilor musulmani, din motive financiare ce duce la prelungirea la nesfârșit a acestui conflict în Orientul Mijlociu

„Dispariția liderului Hamas a dus și la apariția unor conflicte interne mocnite în lumea terorismului islamic, atât pentru ocuparea acestei funcții, care vine cu beneficii financiare imense, dar și pentru renegocierea unor zone de influență.

Din păcate, terorismul a devenit un mod de viață impus tinerilor musulmani de elite coninteresate din motive financiare de prelungirea la nesfârșit a acestui conflict în Orientul Mijlociu”, a conchis analistul Mihai Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: