Skip to content
Politică

Tensiuni la Bruxelles. Norica Nicolai acuză SUA, Rusia şi China că şi-au dat mâna contra UE

Tensiuni la Bruxelles. Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European) acuză Statele Unite ale Americii (SUA), Rusia şi China că şi-au dat mâna împotriva Uniunii Europene (UE).

Europarlamentarul a organizat, vineri, la Senatul României, o dezbatere privind accesarea fondurilor europene pentru pescuit. În acest context, Norica Nicolai (membru al Comisiei de Pescuit din PE) a anunţat că Legislativul de la Bruxelles pregăteşte „câteva regulamente care merg în continuare şi pe obligaţia de debarcare, dar şi pe organizarea controlului la nivelul Uniunii Europene, unde sunt foarte multe dezbateri, foarte multe provocări”.

„Aş dori să avem şi noi, ca ţară, în aceste reglementări”, a punctat Nicolai.

Al doilea domeniu de interes pentru eurodeputatul român este, conform propriilor spuse, pescuitul recreaţional.

„Am înfiinţat un Forum al Pescarilor Amatori în Uniunea Europeană, pe care eu îl prezidez, ca preşedinte de onoare, în momentul de faţă, Olanda are preşedinţia acestui organism şi a a asociaţiei. Sper ca şi România să fie prezentă în acest forum, pentru că intenţionăm să provocăm nu numai o dezbatere, dar şi o Directivă care să sprijine pescuitul recreaţional, care să îi dea posibilitatea să acceseze fonduri europene. După cum ştiţi, în (perioada de programare – n.r.) 2014-2020, avem 6,4 miliarde de euro alocaţi acestei semnificative componente de economie europeană, pentru că, dacă în România nu suntem atât de importanţi, eu sper că vom deveni, cu sprijinul dumneavoastră, în Uniune, pescuitul este prioritar, ca politică integrată a Uniunii Europene. Vă mărturisesc că mă uit uneori cu oarece invidie cum lucrează colegii mei din alte state (Franţa, Spania, Portugalia, Italia): permanent, sunt reuniuni între parlamentari şi asociaţiile profesionale în special şi reuşesc să obţină ceea ce îşi doresc pentru industrie”, a detaliat Norica Nicolai.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele ALDE european a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte colaborarea dintre SUA, Rusia şi China, evident defavorabilă pentru UE.

„De curând, am avut onoarea să formulez poziţia Uniunii Europene la negocierile privind Convenţia cu privire la Dreptul Mării. Aşteptăm luna viitoare să votăm şi să avem o poziţie foarte clară toate statele membre, mai ales că dorim să nu ne atingem de cotele de pescuit, pentru că sunt presiuni foarte mari din alte spaţii: Statele Unite şi-au dat mâna cu Rusia, cu China şi cu Japonia şi vor să renegocieze cotele de pescuit. Uniunea Europeană doreşte să menţină actualul statu quo, care avantajează statele membre”, a mai spus Norica Nicolai.

ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *