Skip to content
Internațional

Tensiunile de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina escaladează. Avertisment de ultimă oră de la Washington

euractiv.com

Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, avertizează Pentagonul, care cataloghează această desfăşurare ”foarte îngrijorătoare” şi denunţă o escaladare la Marea Neagră, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera ruso-ucrainană, însă serviciile acestuia au corectat – fără vreo explicaţie – această estimare la 100.000.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abţinut să prezinte vreo estimare. ”Aceasta este cea mai masivă desfăşurare de la cea din 2014, care a fost urmată de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă, Kirby. ”Nu dau niciun număr. Este cu siguranţă mai mare decât ultima oară, în 2014”, a subliniat el.

Washingtonul consideră această desfăşurare drept foarte îngrijorătoare şi îndeamnă Rusia să-şi clarifice intenţiile, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. ”Noi nu credem că această desfăşurare este propice securităţii şi stabilităţii de-a lungul frontierei cu Ucraina şi cu siguranţă nu în Crimeea ocupată. Ruşii proclamă că este vorba despre exerciţii. Nouă nu ne este foarte clar care este obiectivul”, a spus accesta, potrivit News.ro.

Statele Unite au denunţat de asemenea ”escaladarea fără provocare” pe care o reprezintă o decizie rusă de limitare a navigaţiei navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Crimeei, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în actuala campanie a Moscovei, care vizează să slăbească şi destabilizeze Ucraina”, potrivit lui Ned Price, care a sublniat ”îngrijorarea profundă” a Washingtonului din această cauză.

Moscova a anunţat vineri faptul că suspendă – pe o perioadă de şase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie – ”trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei ruse a navelor militare şi altor bastimente de stat”. Această suspendare vizează trei zone, inclusiv în apropierea Peninsulei Kerci, lângă strâmtoarea cu acelaşi nume, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov şi care are o importantă crucială în exporturi de cereale şi oţel ale Ucrainei.

Statele Unite ”îndeamnă Rusia să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să scadă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Tensiunile ruso-ucrainene cresc de mai multe săptămâni. Ucraina acuză Moscova de faptul că ar căuta un motiv de război, pentru a o invada.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi dă asigurări că ”nu ameninţă pe nimeni”, denunţând totodată ”provocări” ucrainene. Statele membre NATO şi-au exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevre maritime ruseşti şi au cerut Moscovei să garanteze ”liberul acces” în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar altul a fost rănit duminică, în confruntări armate cu separatişti proruşi în Donbas, unde violenţele s-au multiplicat în contextul intensificării tensiunilor cu Moscova. Războiul din estul Ucranei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape un milion şi jumătate de delasaţi de la izbucnirea conflictului, în urmă cu şapte ani, în urma anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea.

Şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că soluţionarea conflictului nu pare posibilă decât prin intermediul dialogului în format Normandia – cu participarea Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei – întrucât tentativele sale de a discuta telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov, la fel ca şi cele ale preşedintelui Volodimir Zelenski de a vorbi cu şeful statului rus Vladimir Putin, s-au soldat cu un eşec.

Kuleba a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din UE prin videoconferinţă şi a făcut apel în mod deschis la omologii săi să înceapă să ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni sectoriale împotriva Rusiei. El a recunoscut că a simţit că miniştrii UE nu sunt gata pentru o astfel de decizie dar a precizat că le-a spus că sancţiunile individuale împotriva unor oficiali ruşi „sunt bune, îşi realizează scopul, dar nu sunt suficiente„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *