Skip to content
Politică

Tensiunile din coaliție cresc, iar varianta refacerii USL nu mai pare atât de incredibilă. Ștefureac: Am mai văzut în România coabitări imposibile

psnews.ro
" "

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a vorbit despre ipoteza unei posibile colaborări dintre PNL și PSD, ca urmare a tensiunilor tot mai accentuate dintre liberali și reprezentanții USRPLUS care ar putea duce la destrămarea coaliției de guvernare. „Pentru a se întâmpla așa ceva ar trebui să avem o criză majoră în relația dintre PNL și USRPLUS și o disponibilitate politică în zona PNL de a-și asuma o guvernare împreună cu PSD. În acest an îmi pare destul de dificil de imaginat un asemenea scenariu, însă am mai văzut în România colaborări și coabitări imposibile”, spune sociologul.

„Aparent e tot mai dificil de discutat despre viitorul coaliției de guvernare având în vedere poziționările diferite ale actorilor din PNL și din USRPLUS, însă în acest caz vorbim despre ceea ce se numește coaliție de interval minimal sau minimal câștigătoare, adică o coaliție care nu poate exista fără unul dintre parteneri. Prin urmare, până nu apare o alternativă serioasă sau un partener alternativ serios – și singura variantă ar fi aceea aceea în care PSD să își manifesteze dorința de a colabora la guvernare cu unul dintre partidele actualei coaliții – , partidele actualei coaliții sunt condamnate să guverneze și să colaboreze într-un fel sau altul.

" "
" "

Asta e situația politică dată de aritmetica parlamentară foarte simplă și foarte clară. Până la momentul în care nu va apărea o alternativă fie la USRPLUS, fie la PNL, nu există alt scenariu. Cred că contextul social și economic generat de efectele pandemiei face imposibil scenariul unui guvern minoritar nesusținut în Parlament de o majoritate cât de cât funcțională.

Prin urmare, cred că și acest moment va fi depășit, tocmai din această cauză, pentru că partidele sunt condamnate să guverneze împreună. S-ar putea să mai existe momente de criză, dar nu cred că se vor împiedica de un membru sau altul al Guvernului. La un moment dat, vor exista și anumite sacrificii politice ale fiecărei tabere, nu știu dacă se va întâmpla acest lucru acum, dar probabil că partidele vor prefera să se mențină la guvernare și să sacrifice un ministru”, spune sociologul.

Acesta susține că tensiunile dintre USRPLUS și PNL vor afecta performanțele coaliției de guvernare.

„În orice caz, tensiunile dintre PNL și USRPLUS nu duc coaliția într-o direcție bună, nici pentru ceea ce se numește susținerea populației față de acest Guvern și, de asemenea, nici în ceea ce privește rezultatele actualei guvernări. Aceste conflicte care par ușor, ușor să se înfiripe în viața aceste coaliții evident că îi vor afecta performanța, susținerea pentru toate partidele membre ale coaliției și, nu în ultimă instanță, ne vor afecta pe noi, cetățenii, care ne dorim o bună guvernare.

Partidele sunt condamnate să guverneze împreună cel puțin până la momentul în care va apărea o alternativă credibilă de partener pentru a crea o nouă coaliție. Așa cum arată aritmetică parlamentară, în România în acest moment niciun partid nu poate guverna singur și nu cred că într-o asemenea perioadă complicată că în România și în Europa ar putea fi un guvern minoritar, prin urmare, cu certuri, fără certuri, cu conflicte, fără conflicte, cu crize, aceste partide vor trebui să se așeze la aceeași masă și să guverneze împreună, conchide Remus Ștefureac.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *