Skip to content
Politică

”Tentația pentru conflict și concurența excesivă în asumarea meritelor”. Elementele care ar putea ”sparge” coaliția PSD-PNL-UDMR

Facebook/Remus Ștefureac

Într-un interviu pentru PS News, politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, susține că negocierile dintre partidele coaliţiei PNL-PSD-UDMR pentru viitoarea formulă guvernamentală sunt echilibrate în ceea ce privește împărțirea portofoliilor. Acesta este de părere că principiul potrivit căruia partidul care are premierul va pierde Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului „este firesc”. În ceea ce privește numele politicienilor care vor conduce cele 21 de ministere, politologul susține că au fost propuse doar nume din prima linie, persoane influente, fiind astfel „un semnal că guvernarea este luată în serios”.

„Tot văd această discuție, cum că partidul care are premierul va pierde Ministerul Finanțelor, dar ne putem uita și invers, partidul care are Ministerul Finanțelor pierde funcția de prim-ministru. Funcția de prim-ministru este o funcție extrem de importantă în aparatul administrativ central, poate cea mai importantă în ceea ce privește influența. Din acest punct de vedere se încearcă atingerea unui echilibru care mi se pare că a fost atins.

Partidul care este al doilea din punct de vedere al ponderii parlamentare are funcția de prim-ministru, prin urmare este firesc ca primul partid din punct de vedere al numărului de mandate, PSD, să aibă o serie de funcții relevante la nivelul Guvernului, altfel nu s-ar mai justifica.

Unii spun că PNL pierde Ministerul Finanțelor, Secretariatul General al Guvernului, dar PSD pierde funcția de prim-ministru, prin urmare cred că lucrurile sunt într-un echilibru destul de clar.

Dacă ne uităm la titularii funcțiilor, partidele par că alocă oameni din prima linie, fie în cadrul PNL, persoane foarte influente în partid, iar în cazul PSD, lideri importanți ai partidului, domnul Grindeanu, domnul Dîncu, doamna Firea, deci într-un fel sau altul este un semnal că guvernarea este luată în serios. Dacă s-ar fi propus oameni din liniile 2-3 ale acestor partide politice, sigur, poate ne-am fi pus întrebări cu privire la seriozitatea și asumarea politică a acestui guvern, dar dacă aceste nume se vor confirma este o seriozitate evidentă și o seriozitate politică clară a acestui guvern larg de coaliție care va avea o majoritate extrem de mare. Sper ca acest Guvern să folosească această majoritate de aproape 70% pentru punerea în practică a unora dintre proiectele majore care așteaptă o asemenea coaliție, mă refer la reforma administrativ teritorială, chiar și o reformă constituțională, decizii majore pe reforma educației, pe zona de sănătate, deci pe politicile publice cele mai importante în statul român”, spune Ștefureac.

În încheiere, politologul este de părere că viitoarea coaliție de guvernare va avea șanse foarte mari să performeze dacă „va depăși tentația pentru conflict”.

„Sigur că are șanse să performeze, asta dacă își va face treaba, dacă va depăși tentația pentru conflict, pentru o concurență excesivă în asumarea unor merite care ar considera că le-ar aduce voturi, deci dacă se vor concentra pe actul de guvernare cu onestitate și cu responsabilitate, da, noul guvern va performa.

României i-a lipsit foarte mult o majoritate largă, chiar și fosta coaliție avea această problemă, care cu greu reușea să atingă 55%, ceea ce s-a dovedit într-un final destul de rapid că nu era sustenabilă.

Un guvern cu o majoritate parlamentară atât de puternică de 70% nu a mai fost în România. Prin urmare, sperăm ca acest nou guvern să reușească măcar acele proiecte mari de care țara în sine, și noi avem nevoie, altfel nu vom putea avea administrația pe care ne-o dorim sau să cheltuim nu doar fondurile din PNRR, ci fondurile europene în ansamblu și să investim pentru dezvoltarea acestei țări”, conchide Remus Ștefureac.

Cum ar putea arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR

Social-democrații au decis luni, în unanimitate, intrarea la guvernare alături de PNL, precum și structura viitorului guvern. Astfel, PSD-PNL și UDMR merg la consultările de la Cotroceni cu o singură variantă de premier, în persoana lui Nicolae Ciucă.

În formula cu premier PNL, PSD va avea Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului, cu rand de ministru, precum şi Transporturile. Cele trei portofolii vor fi supuse la rândul lor rotaţiei, în 2023, când PSD va prelua funcţia de premier şi le va ceda liberalilor.

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri – Sorin Grindeanu şi Kelemen Hunor, de la celelalte partide.

Ministerele deţinute de PSD

Finanţe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea
Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean
Sănătate – Alexandru Rafila
Apărare – Vasile Dîncu
Agricultură – Adrian Chesnoiu
Muncă – Marius Budăi
Transporturi – Sorin Grindeanu
Economie – Radu Oprea
Cultură – Lucian Romaşcanu
Familie ( minister nou)- Gabriela Firea

Ministere deţinute de PNL

Externe – Bogdan Aurescu/ Rareş Bogdan
Interne – Lucian Bode
Educaţie – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu
IMM şi Turism ( minister nou) – Robert Sighiartău
Digitalizare – Raluca Turcan
Fonduri europene – Cristian Buşoi

Ministerele deţinute de UDMR

Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *