Skip to content
Politică

Teodor Meleșcanu în război cu ALDE. Controversele care i-au marcat cariera politică

Inquam / George Călin

Teodor Meleșcanu este propunerea PSD pentru șefia Senatului, lucru care i-a nemulțumit pe colegii săi din ALDE, în condițiile în care au rupt alianța cu social-democrații și au ieșit de la guvernare. Meleșcanu pare, însă, tentat să accepte funcția, chiar cu riscul de a fi înlăturat din ALDE.

De-a lungul timpului, fostul ministru de Externe a fost subiectul mai multor scadaluri și controverse, în special pentru modul în care a gestionat turul II al alegerilor prezidențiale din 2014 și alegerile europarlamentare din 2019.

Senatorul Meleșcanu a ocupat de trei ori funcția de ministru de Externe, între 1992 și 1996, apoi în 2014, pentru doar 8 zile, și în 2019.

În 2014, între cele două tururi de scrutin, Meleșcanu a preluat portofoliul Externelor în plin scandal al votului din diaspora, la alegerile prezidenţiale, când românii din străinătate nu au putut vota cu toţii, la secţiile de vot formându-se cozi imense. Atunci, Meleşcanu a arătat că va rezolva problemele în turul al doilea de scrutin, însă numărul secţiilor de votare nu a fost suplimentat, deşi Autoritatea Electorală Permanentă arăta că acest lucru era posibil legal.

Într-o intervenţie televizată, Meleşcanu le recomanda românilor din diaspora să nu se mai înghesuie la aceleaşi secţii de votare din străinătate. Soluţia sa pentru românii din Paris era să meargă la Nancy să voteze, oraşul aflându-se la aproape 400 de kilometri distanţă.

Ulterior, această împrejurare privind votul din diaspora a devenit obiectul unui dosar penal la DNA, care însă până în prezent, la doi ani distanţă, nu a înregistrat progrese semnificative.

Dar ce va rămâne probabil în amintire şi ce i-a fost fatal veteranului diplomat de 78 de ani este organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului din 26 mai, când diaspora a fost din nou umilită fiind nevoită să stea la cozi uriaşe pentru a putea vota, iar foarte mulţi nici nu au reuşit să îşi exercite dreptul pentru că secţiile de votare s-au închis în faţa lor.

Cu toate acestea, Teodor Meleşcanu a refuzat să îşi asume orice responsabilitate pentru felul în care s-a desfăşurat votul din diaspora susţinând că de vină ar fi declanşarea de către preşedintelui de Iohannis şi a unui referendum cu două întrebări care au mărit timpul de aşteptare.

În plus, şeful diplomaţiei a mai aruncat responsabilitatea şi pe românii din diaspora avansând teoria unui „turism electoral” care a dus la formarea de cozi uriaşe la anumite secţii de votare. De altfel, într-un raport al MAE se vorbeşte despre “acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni” drept o cauză a producerii cozilor.

De altfel, pentru acest fapt Meleşcanu s-a ales şi cu cerere de demisie din partea preşedintelui Klaus Iohannis, demisie pe care a refuzat să şi-o prezinte

Un alt scandal major cu Teodor Meleșcanu în fruntea diplomației românești a fost intenția anunțată public de Liviu Dragnea de a muta ambasada din din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, mişcare care a reuşit să producă daune uriaşe relaţiei României cu ţările arabe, motiv pentru care s-a pierdut şi votul pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

După declanşarea subiectului de către Liviu Dragnea, Ministerul de Externe nici nu a confirmat şi nici nu a infirmat această mutare, mulţumindu-se să facă o analiză privind oportunitatea acestei mutări.

Această analiză nu a fost făcută niciodată public, iar mutarea nu ar fi putut oricum să se realizează deoarece preşedintele Klaus Iohannis a respins din start aprobarea unei asemenea decizii.

O altă decizie care a stârnit un scandal şi chiar i-a adus şi o plângere penală o reprezintă numirea fiului său vitreg, Sorin Adrian Pîrvulescu, în funcţia de consul la Strasbourg.

Teodor Meleșcanu primește salariu de la Senatul României și de la Universitățile Hyperion și SNSPA. În plus, are o pensie de la MAE în valoare de 93.780 de lei anual și a solicitat și pensie specială de parlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *