Skip to content
Politică

Teodor Meleșcanu, prima reacție după ce SUA au desemnat un reprezentant juridic pe probleme de corupție în România și Bulgaria

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Senatului, Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a comentat decizia Departamentului de Justiţie al SUA de a numi un reprezentant special pentru a ajuta la combaterea problemelor privind corupţia, spălarea banilor şi crima organizată din România şi Bulgaria.

Facem precizarea că este pentru prima dată când Statele Unite trimit în regiune un emisar cu misiunea de a se ocupa de aceste chestiuni care erau urmărite până acum de funcționari din cadrul ambasadelor sau din Departamentul de Stat.

„Nu știu mai multe pe acest subiect. Am citit și eu ce s-a scris, dar nu știu exact care sunt atribuțiile și pe ce bază s-au făcut. Au mai fost și înainte chiar reprezentanți ai FBI-ului care au lucrat pe tema corupției în România. 

În cadrul parteneriatului strategic cu SUA, noi avem mai multe grupuri de lucru și pe probleme de securitate, economice, dar și pe probleme juridice, inclusiv cele referitoare la corupție. Deci face parte din materialul de bază al parteneriatului strategic”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru PSNEWS.RO

CITIȚI ȘI: Mutare istorică a SUA: au desemnat un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției în România și Bulgaria

Jessica Kim a deținut anterior funcția de procuror adjunct în Columbus, Ohio, iar în 2018 a fost premiată de către procurorul general american Jeff Sessions pentru „contribuții remarcabile ale unui nou angajat”, fiind unul dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public. Ea a reușit să obțină condamnări în câteva cazuri importante de fraude financiare și în două cazuri de criminalitate cibernetică.

Jessica Kim a absolvit cursurile Colegiului de Drept Moritz din cadrul Universității Ohio State, după ce a a obținut o diplomă și la Universitatea din Miami.

Vezi aici CV-ul integral pe pagina de Linkedin

Jessica Kim s-a întâlnit deja cu ministrul bulgar al justiției

Trimiterea unui expert anticorupție în Bulgaria a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce premierul Boiko Borisov s-a întors din vizita sa la Casa Albă, transmite Sega, citată de Rador.

Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marți, pe Jessica Kim și adjuncţilor ministrului bulgar de justiţie. În cadrul întâlnirii s-a convenit ca ambele părți să dezvolte dialogul și să împărtășească know-how-ul în ce privește o mai mare independență a instanței de judecată și a procuraturii.

Au fost discutate probleme legate de respectarea statului de drept înainte de dialogul strategic dintre SUA şi Bulgaria, care va avea loc miercuri.

La întâlnire a participat și Paul Vicky, care este director regional pentru Europa Centrală și de Est / Orientul Apropiat la Oficiul pentru Dezvoltare, Asistență și Pregătirea Procurorilor Străini, a precizat Ambasada SUA în Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *