Skip to content
Politică

Teodor Meleșcanu, primul INTERVIU după remaniere: Scandalul votului din diaspora, reproșurile din coaliție și relația cu premierul

Inquam Photos / George Călin

ALDE a luat decizia luni de a-i retrage sprijinul lui Teodor Meleșcanu, ministru de Externe, și de a o propune pentru această funcție pe Ramona Mănescu.

DETALII AICI: E oficial! ALDE renunță la Teodor Meleșcanu: Am hotărât să îi retragem sprijinul politic. Ramona Mănescu, noua propunere

Într-un interviu acordat PSnews.ro, Teodor Meleșcanu a vorbit despre cum a primit vestea remanierii sale, reproșurile care i s-au adus din coaliție, organizarea alegerilor din 26 mai în diaspora, colaborarea cu Viorica Dăncilă, precum și despre strategia ALDE pentru alegerile prezidențiale.

PSnews: Cum ați aflat vestea remanierii?

Teodor Meleșcanu: Am aflat în jurul după-amiezii, când a ieșit domnul Vosganian la unul din posturile de televiziune și a spus că au hotărât să îmi retragă încrederea și să propună un alt candidat. După aceea, au spus că nu au nimic ce să îmi reproșeze. Doar că a fost afectată imaginea partidului din cauza problemelor de la alegerile din diaspora.

PSnews.ro: Să înțeleg că ați aflat de la televizor, și nu înainte de decizia de schimbare din funcție?

Teodor Meleșcanu: Mda, mă rog… bineînțeles că știam dinainte.

PSnews.ro: Ce aveți să vă reproșați în legătură cu activitatea dvs. de ministru? 

PSnews.ro: Foarte multe nu am ce să îmi reproșez. Am reușit câteva lucruri foarte bune. Președinția UE este unul dintre ele și, din punctul meu de vedere, a fost una din contribuțiile cele mai mari la creșterea vizibilității României la nivelul UE. Am avut o campanie foarte bună pentru Consiliul de Securitate. Din păcate, am pierdut la câteva voturi. Asta este situația. Nu câștigi în toate bătăliile în care te bagi. Se mai întâmplă ca unele să meargă foarte bine și altele, din motive diverse, să nu meargă. Nu am ce să îmi reproșez. Dimpotrivă, singurul lucru de care îmi pare rău este faptul că oamenii din Ministerul de Externe au făcut dovada unui profesionalism și a unei implicări în activitatea ministerului, cărora le mulțumesc și pe această cale, ca întotdeauna.

PSnews.ro: Cum a justificat ALDE schimbarea dvs. din funcție? Ce v-a reproșat?

Teodor Meleșcanu: Eu nu știu care au fost discuțiile. Eu sunt la Bruxelles acum. Nu mi s-a oferit o explicație. Au spus doar că e legată de imaginea care s-a creat în urma votului diasporei.

PSnews.ro: Vi s-au adus mai multe acuzații, în special în legătură cu organizarea europarlamentarelor în diaspora. Cum au stat, de fapt, lucrurile? Cine sunt vinovații?

Teodor Meleșcanu: Am dublat numărul de secții de votare, iar în unele țări le-am mărit de 5-6 ori, cum este Germania, Spania, Italia. Toate propunerile care s-au făcut de către ambasade au fost aprobate de către mine. Nicio propunere, nu numai de la ambasade, dar și de la asociațiile de români, nu a fost respinsă. Toate propunerile le-am acceptat. Am pregătit cele mai bune condiții. Doar că ambasadele nu s-au așteptat nici ele la un asemenea flux de oameni. De această dată a fost o participare masivă. Avem o diasporă importantă în unele țări pe care nimeni nu o știe exact. Nu se știe câți sunt și care ar trebui să fie nevoile lor de creare a unor secții. Ambasadele au încercat să facă o previziune. Din păcate, previziunea a fost depășită de realitate.

PSnews.ro: Considerați că au greșit ambasadele?

Teodor Meleșcanu: Problema e că noi nu știm câți români se află în străinătate, pe unde sunt. Nu ai cum. Nimeni nu știe la ora actuală câți sunt în Spania, Italia. Toată lumea face anumite evaluări. Există o lege din 2014 care obligă toți cetățenii români din diaspora să se înregistreze la consulatele României. Din păcate, s-au înscris 8.900 de români în registrele consulare și la votul din 2016 care s-a aplicat pentru parlamentari au votat prin vot poștal 2008. Asta e o situație pe care nu am posibilitatea să o controlez.

PSnews.ro: Cum a decurs colaborarea cu premierul Viorica Dăncilă?

Teodor Meleșcanu: A fost o colaborare foarte normală. Eu mi-am văzut de  treaba mea pe linia externă. Nu am avut nicio problemă niciodată.

PSnews.ro: Ați avut vreo discuție cu Viorica Dăncilă după ce ați aflat de schimbarea dvs. din funcție?

Teodor Meleșcanu: Nu am avut nicio discuție pe tema asta. Deciziile aparțin membrilor coaliției. Probabil acolo s-a discutat. Eu nu am participat la discuțiile lor.

PSnews.ro: PSD a anunțat că va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Ce va face ALDE, în acest caz?

Teodor Meleșcanu: Eu cred foarte cinstit și cred că foarte multă lume mă urmează în această gândire: dacă nu avem un candidat unic, care să fie reprezentantul PSD-ALDE-PRO România, șansele noastre se reduc simțitor în bătălia pentru prezidențiale. Acesta este punctul meu de vedere și nu m-am sfiit niciodată să îl spun.

PSnews.ro: S-a discutat în partid despre posibilitatea unui candidat comun ALDE-PRO România pentru alegerile din toamnă?

Teodor Meleșcanu: Candidatul nostru, am spus-o de mai mult timp, este Călin Popescu Tăriceanu. Este cel mai solid la ora actuală din această zonă. Fiecare partid are dreptul să aibă propria strategie. O să vedem ce-o să fie și la noi în urma acestui anunț cu un candidat propriu al PSD.

PSnews.ro: Ramona Mănescu vă urmează în funcție. Cum vedeți noua propunere?

Teodor Meleșcanu: O cunosc pe doamna Mănescu. Eu judec oamenii după ceea ce fac, după ceea ce reușesc să ofere într-o poziție sau alta, lucrurile pe care le așteaptă oamenii. Va trebui să vedem cum se întâmplă în realitate.

Va trebui să fac o listă pe care să i-o las. Nu este o singură temă. Sunt foarte multe teme de care va trebui să se ocupe.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *