Skip to content
Politică

Teodorovici a participat luni la audierile de la Paris în litigiul statului român cu fraţii Micula

Ministrul Finanţelor , Eugen Teodorovici, a participat, luni, la Paris, împreună cu reprezentanţi ai ministerului şi ai ANAF, la audierile privind acțiunea în anulare introdusă de statul român în decembrie 2013 privind o hotărâre în favoarea fraţilor Micula de a primi circa 85 milioane euro de la statul român, potrivit realitatea.net.

„Ministrul Finanţelor Publice a participat la aceste audieri, deoarece era necesară prezenţa unui reprezentant de rang înalt din partea statului român, pentru a sublinia interesul pe care România îl acordă acestui litigiu, de o complexitate ridicată, date fiind implicaţiile ce ţin de prevalenţa sau nu a dreptului Uniunii Europene în materia ajutorului de stat faţă de dispoziţiile Convenţiei ICSID. De asemenea, la audieri participă şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a putea oferi informaţii suplimentare, în timp real, cu privire la acest litigiu”, se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, cei care dețin European Food, au câștigat la Washington procesul împotriva statului român, în urma sistării programului de facilităţi fiscale. Ei ar fi trebui să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, însă în 2014 a întrodus o acșiune în anularea hotărârii arbitrale din decembrie 2013, urmând ca decizia să fie luată către sfârşitul anului 2015 sau în primul trimestru al anului 2016, potrivit practicii Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii.

Odată cu aderarea României la Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state din anul 1965, decizia Comisiei Europene de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România a fost adoptată.

În decizia Comisiei Europene se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, Comisia Europeană a stabilit că România nu poate executa hotărârea ICSID.

Conform art.14 din Regulamentul nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în situaţia în care Comisia Europeană emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat acordat ilegal, Statul Membru are obligaţia de a proceda la recuperarea acestuia „fără întârziere şi în conformitate cu procedurile legislaţiei naţionale a statului membru în cauză, cu condiţia ca acestea să permită executarea imediată şi efectivă a deciziei Comisiei”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *